DOĞUTÜRK

HER İNSAN ENGELLİ ADAYIDIR

Güncel

Genel olarak ortopedik yetersizlikler sinir sisteminin zedelenmesi, hastalıklar, kazalar ve genetik problemler nedeniyle kas, iskelet ve eklemlerin işlevlerinin yerine getirmemesi sonucunda oluşan hareket ile ilgili yetersizlikler olarak tanımlanır.

Genel olarak ortopedik yetersizlikler sinir sisteminin zedelenmesi, hastalıklar, kazalar ve genetik problemler nedeniyle kas, iskelet ve eklemlerin işlevlerinin yerine getirmemesi sonucunda oluşan hareket ile ilgili yetersizlikler olarak tanımlanır.
Toplumumuzda görülen ortopedik rahatsızlıkların nedenleri; doğuştan ortopedik rahatsızlıklar, metobolizma bozuklukları, çeşitli kazalar ve travmatik durumlar, akraba evlilikleri vb. durumlardan ötürü toplumda şu ortopedik rahatsızlıklar görülmektedir.
1. El ve ayaklarda görülen biçimsizlik(düztaban)
2. Gelişimsel kalça çıkığı
3. Boyun ve sırt eğriliği
4. Cücelik
Ortopedik rahatsızlıklar gebelik döneminde annenin geçirdiği bazı rahatsızlıklardan (yüksek ateş),doğum sırasında yaşanılan sıkıntılar çocukluk döneminde geçirilen rahatsızlıklardan(kızamıkçık hastalığı, suçiçeği),yaşanılan kazalar, yangınlarda oluşan fiziksel tahribatlar kişide ortopedik rahatsızlıklara yol açabilir.
Gebelik sürecinde oluşacak ortopedik rahatsızlıkları önlemek için annenin sağlığına dikkat etmesi, beslenmesine dikkat etmesi, spor yapması ve gebelik döneminde yaşanabilecek sıkıntıları engellemek için doktorla irtibat halinde olması gerekir. Doğumdan sonra görülen rahatsızlıklar için hemen doktorla iletişime geçip uygun tedavi yöntemleri belirlenmelidir. Uygulanacak tedavi için çocuğun fiziksel yapısı uygun değilse fiziksel gelişimini tamamlaması gerekir. Ortopedik rahatsızlıklara uygulanacak tedavi yöntemleri ameliyat, fiziksel tedaviler, psikolojik tedaviler ve iyileştirme çalışmalarıdır
Bu konuda aileye, çevreye, okula ve öğretmene büyük sorumluluklar düşmektedir. Aile çocuğu olduğu gibi kabul edip bu durumdan dolayı kendilerini suçlamamalıdırlar çocuğun bağımsızlığını kazanacağını inanılmalı ve çocuk desteklenmelidir. Tedavi ve eğitim sürecinde uzmanlarla ve öğretmenlerle işbirliği içinde bulunulmalıdır. Arkadaşlarıyla işbirliği yaparak destekleri sağlanmalı bunun için arkadaşlarını eve davet edip sosyal bir ortam oluşturulmalıdır. Uygun bir aile ortamı amaçlanmalı, çocuğun kendini özel ve güvende hissetmesi sağlanmalıdır.
Eğitim ve öğretimden sorumlu olan öğretmen ise çocuğu olduğu gibi kabul edip öğrenciyi derslerde aktif hale getirmeyi, ona sorumluluklar vermeyi ve sınıftaki diğer arkadaşlarıyla kaynaştırıp fiziksel yetersizliğinin arkadaşları tarafından kabul edilmesi sağlanmalıdır.
Öğrencinin engel durumuna göre okulun bahçesinin fiziksel yapısı ve binanın fiziksel yapısı engellilere göre düzenlenmelidir
Toplumumuzda yaşayan engelli bireylerimizin ihtiyaçları karşılanmalıdır. Kaldırımlarımız, toplu taşıma araçları, AVM’ ler, bankalar, hastaneler, okullar vb. kısacası insanın olduğu her yer engellide engel teşkil etmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
 
Her insan kendi sininde bir engelli adayı olduğu kanısı ile bakarak çevresindeki engelli bireylere bilinçli bir şekilde yaklaşım ve tutum sergilemelidir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.