DOĞUTÜRK

ARICILIĞIN SORUN VE ÇÖZÜMLERİ MASAYA YATIRILDI

Güncel

Erzurum bölgesindeki arıcıların sorun ve çözüm önerileri, 'Arıcılıkta Üretim Teknikleri ve Arı Hastalıkları' konulu konferansla masaya yatırıldı.

Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından Palan Otel'de, 'Arıcılıkta Üretim Teknikleri ve Arı Hastalıkları' konulu konferans düzenlendi. Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, Erzurum'un arıcılık potansiyeli bakımından zengin olduğunu söyledi. Altun, mevcut zengin bitki yapısına rağmen arı sayısı ve arı ürün kapasitesinin yeteri kadar kullanılamamasından şikayetçi oldu. Arıcılıkta verimin çok önemli olduğunu vurgu yapan Altun, "Arı koloni sayısını vebal üretimini arttırmamak gerek. Erzurum'da önceki yıl bin 500, geçen yıl da 2 bin ton bal ürettik. Bu kapasite bölgenin bitki çeşitliği ve zenginliği göz önüne alınınca çok yetersiz" dedi.
Erzurum'da 110 bin arı kolonisi bulunduğunun ancak mevcut kapasitenin 327 bin olduğuna değinen Altun, "İlimizde konaklayacak koloni kapasitesi 327 bin ancak biz bu kapasitenin maalesef ancak üçte birini kullanıyoruz." diye konuştu.
Bakanlık olarak arıcılığa teşvik verdiklerini de hatırlatan Tarım İl Müdürü Altun, "1 milyon 382 milyon TL arıcılığa teşvik ücreti verdik. Bu para çok önemli ama yetersiz." şeklinde konuştu.
Arıcılar Birliği Başkanı Taner Bayır, göçer arıcıların sorunlarını dile getirdi. Bayır, göçer arıcıların, yer, su ve elektrik ihtiyaçlarının ücret karşılığında satın alınması için çalışma içerisinde olduklarına işaret etti.
Kuzeydoğu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) adına konuşan uzman Erdal Çelik, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'taki arıcıları eğitim ve finans desteği sağladıklarını açıkladı.
Çelik, arıcılıkta üretimi artırmak amacıyla eğitim çalışmalarının önemli yer tuttuğunu sözlerine ekledi.
Vali Yardımcısı Özgür Arslan ise konferansın ülke ve şehir arıcılığı için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Konferansın ardından çeşitli üniversitelerden katılan bilim adamları 'Arıcılık' konularında sunum yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.