Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Bat Pazarı’ndaki dükkânlara Ankara usulü otantik görünümlü ahşap doğramalardan giydirmeler yapılması, şehrimizin bu eski caddesini güzelleştirdi. Alışık olduğumuz bir hal değildi bu. Çarşı esnafı yazdırdıkları afişlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen’e teşekkür ediyorlardı.
 
100-150 metrelik caddede çok sayıda dev boy teşekkür pankartlarının olması herkesin dikkatini çekmişti elbet. Hele ki bir tanesi… Ettiği teşekkürden ziyade yaptığı göndermeyle öne çıkıyordu:
“YIKAN DEĞİL YAPAN BAŞKAN…” Teşekkürü anladık da nereden çıktı bu “Yıkan Başkan” göndermesi. Çok ucuz bir slogan.
 
“Yıkan Başkan” ifadesi elbette akla Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut’u getiriyordu. Evet, ilçe belediye başkanı olmasına rağmen Erzurum’un en büyük kentsel dönüşüm projesinin altına büyük bir cesaretle elini, kolunu ve hatta gövdesini koyan başkan Korkut’u… Allah var, bu pankartı asanların Ali Korkut’la evveliyatı olan şahsî sıkıntılarının olduğunu düşündüm. Yoksa bir belediye başkanına teşekkür etmek için neden şehrin en sıkıntılı projesini üstlenmiş başka bir başkana hücum (gönderme) olsun.
 
Bu afişi yazan zat-ı muhterem/ler “yıkma”yı çocukların çamurdan evler yapıp oyun bitiminde yıkmaları gibi anlamış, olsa gerek. Bu kişi/ler çoğu derme çatma ve metruk yapıların yıkılması ve o bölgelerin kentsel dönüşüme tabii tutulmasının şehir tarihinin en önemli ve zor işlerinden olduğunu bilmeyecek kadar cahil yahut art niyetli.
 
Hacı Cuma, Mehdiefendi, Hasanibasri, Üç Kümbetler…
Binlerce ev…
Birçok evin mirasçılarıyla 20-30 hak sahibi…
Bir ev için bu kadar hak sahibine ulaşılacak…
Türkiye’nin dört bir yanına ve hatta yurt dışına dağılmış hak sahiplerine…
Her birinin gönlü hoş edilecek… Belki hakaretlere maruz kalınacak!
Ve eski hesapla 80 trilyon para harcanacak…
 
Şimdi de Cennet Çeşmesi, Boyahane Hamamı çevresi açılıyor, bu çevrede yıkım hemen hemen bitti. Yakutiye Medresesi’nin yanı, eski adıyla Mahmutpaşa da belediye tarafından alınmış, çok yakında orası da yıkılacak. Tarih ortaya çıkıyor. YIKMAK ZOR VESSELAM… Yıkmak uzun vadeli ve büyük projeleri yapmanın başlangıcıdır. Yani YIKMAK ASLINDA YAPMAKTIR.
 
Peki, Batpazarı’nın güzelleştirilmesi…
Evet, alışık olmadığımız bir hizmet. Esnafın olduğu kadar şehrin de memnun kaldığı bir hizmet. Bu işin maddi pahasından daha önemlisi estetik kaygıya sahip ve şehrimiz için ezber bozan bir hizmete imza atılmış olunması. Evet, işin asıl pahası burada, yani o işi düşünüp gerçekleştirmekte.  Yoksa Bat Pazarı’na yapılan harcama aşağı yukarı 500 bin TL civarındadır. Yani eski hesap yarım trilyon. Ali Korkut’un harcadığı paranın yanında devede kulak bile değil. Ama Bat pazarını estetik görüntüye kazandırma fikri şehrimiz için paha biçilmez.
 
O afişte gönderme yapılan “yıkma”nın bedeli yukarıdaki hesaba Boyahane Hamamı civarını da eklersek yaklaşık eski hesap 90-100 trilyon iken teşekkür edilen “yapma”nın bedeli en fazla yarım trilyon… Birinde şehrin ve ülkenin alışık olduğu “kentsel dönüşüm” adında hazırlop düşünce var iken diğerinde Erzurum’un hiç alışmadığı yöntem ve biçimde bir restore çalışması var. İkincisinin çekiciliği burada... Bir tarafta yetkisi, gücü sınırlı ilçe belediye başkanı, diğer tarafta geniş yetkilerle donanmış büyükşehir belediye başkanı.
 
Aritmetik ve felsefik değerlendirmeden sonra mevzubahis örnek üzerinden:
1-İlçe belediye başkanı ile büyükşehir belediye başkanını karşılaştırmak mantıksal tutarsızlıktır.
2-Bir belediye başkanını övmek için diğerini afiş üzerinden yermek -hele ki yerilen ilçe belediye başkanı ise- ucuz yağdanlıktır.
3-Eski Erzurum’un önemli bir bölümünü binlerce kişiyle uzlaşma başarısını gösterip yıkma ile bir caddenin bir kısmını güzelleştirmenin (yapmanın) karşılaştırılması mantıksal tutarsızlıktır.
4-İnsanların, -hani olmaz da- belki de başkanların arasına fitne sokmaktır.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Sekmen’in küçük dokunuşlar diyebileceğimiz çevre düzenlemeleriyle kendisini gösteren anlayış farklılığı şehirde takdir topladı. Hele sosyal ve kültürel etkinlikler… ( Bu konuyu ayrıca kaleme alacağım, şimdi geçiyorum). Yakutiye ilçe belediye başkanı Sayın Ali Kokut ise, kimsenin göze alamayacağı büyük bir işe girişti. Yakutiye demek eski şehir merkezi demek. Allah yardımcısı olsun. Bildiğimiz kadarıyla, inşallah bu yaz yıkılan yerlerde tarihi dokuya uygun mimaride yapılaşma başlayacak.
 
Sözün özü “yıkan” ve “yapan” başkanlarımızın ikisi de Erzurum’a bir şeyler yapan başkandır.
Tüm başkanlarımıza işlerinde Allah’tan kolaylıklar dileriz.
 
Not: Batpazarı’ndaki bir esnaftan duyduğumuza göre Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kendilerinden habersiz yapılan dış cephe giydirme ve yenileme çalışmalarını yargıya taşımış. Henüz yetkililerden bunun teyidini almadım. İnşallah böyle bir şey yoktur ve kaybeden Erzurum olmaz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
naci 2014-12-15 16:53:14

yıkan yerine ne bir taş koymadı hala savunuluyor anlamadım gitti, yıksın elbetteki ama yıkık olmasının hangi esnafa faydası var bir açıklarmısın, yıktı ite köpeğe yer bıraktı. bunu hiç sorgulamıyorsun