Yerli otomobilin üretileceği “akıllı fabrika”nın hangi ile kurulacağı, henüz kesinleşmedi ama anlaşılan o ki yeni fabrika, Bursa, Kocaeli ya da Sakarya’ya, yani bu üç ilden birine kurulacak.

Bursa’daki otomobil fabrikalarını göz önünde bulundurursak sanki bu ilimiz diğerlerine göre bir at başı daha önde…

Malumunuz, yerli otomobil için hükümet düğmeye bastığında, toplam 26 il harekete geçmiş, “fabrika bizim ilimize kurulsun” talebinde bulunmuştu.

Erzurum da o illerden biriydi…

Pekii bu “pasta”dan Erzurum’a yahut da Anadolu’daki her hangi bir şehre pay düşmez mi?

Bilmiyoruz…

Çünkü ortada bir aksiyon yok.

Fakat hatırlarsanız şöyle bir gelişme olmuştu:

AK Parti Erzurum eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, hayli ses getiren bir çıkış yaparak, “yerli otomobilin şarj ünitesi Erzurum’da üretilecek” demişti.

Hatta bu kadarıyla da kalınmamış, firmanın adı sanı zikredilmiş, kendisine organize sanayide ciddi miktarda bir arazi tahsisi bile yapıldığı kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Yani mesele öyle hızlı gelişmişti ki, sanki akşam ya da sabah bu şarj ünitesinin üretimine başlanılacaktı.

Sonra ne olduysa oldu, bir daha bu hususla alakalı olarak ne Ilıcalı’dan, ne ilgili şirketten, ne de hükümet cephesinden çıt çıkmadı.

Böylelikle mesele unutuldu!

Mustafa Hocanın şu günlerde “Kanal İstanbul”dan başka bir konuya ayıracak bir dakikalık bile vakti olmadığı için soramıyoruz, “sahi Mustafa Bey, ne oldu o fabrika teşebbüsü?”

Bu arada karamsar da olmak istemiyoruz hani, öyle ya bir bakmışsınız proje geçerliliğini koruyor, ilgili şirket gerekli hazırlıklarını yapmış, iş sadece yerli otomobilin üretileceği fabrikanın yapımına kalmış…

Besbelli ki ekmek artık aslanın midesinden geçip bağırsaklarına karışmış; yani oradan söküp almak imkânsız olmasa bile çok zor…

Haydi fabrika bize ya da çevremizdeki şehirlerden birine kurulmayacak, bunu iyice bi anladık.

Tamam da; o aracın yüzlerce parçası olacak.

İşte şarj ünitesi de onlardan biri…

Dünyada onlarca örneği olduğu gibi bu parçaların bazıları muhtelif şehirlerde üretilemez mi?

Ülkenin sahip olduğu sanayinin tamamını birkaç şehirde toplamak ve tüm üretimi bu birkaç şehirle sınırlı tutmak acaba stratejik açıdan ne kadar doğrudur?

Yeni otomobilin prototipi bugün yarın görücüye çıkacak.

Muhtemelen ardından da seri üretimin yapılacağı fabrikanın temelleri atılacak.

Eskilerin ifadesiyle o hayal artık kuvveden fiile geçiyor.

Şayet Mustafa Hocanın şu sıralar Kanal İstanbul’u takdimden biraz vakti kalırsa, şu şarj ünitesi meselesine kafa yormalıdır.

En azından son bilgileri derleyip Erzurum kamuoyu ile paylaşmalı…

Erzurum’a şarj ünitesi fabrikası kurulacak mı kurulmayacak mı?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.