Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen bir senelik şehri tanıma sürecinin ardından yer altı, yerüstü çalışmalarına ağırlık verdi. Erzurum adeta koca bir şantiyeye döndü. Sayın Sekmen göreve başladığı ilk günden itibaren kültürel faaliyetleri önemsedi. Şehrimizdeki birçok ulusal ve uluslararası spor organizasyonuna, kültürel organizasyona ve sosyal projeye ya çok ciddi destek oldu, ya bizzat gerçekleştirdi.  Bu noktada; İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne, diğer il müdürlüklerine, üniversitelere, spor federasyonlarının ve STK’ların birçoğuna verdiği destekle, yine şehir merkezinde ve ilçelerde açtığı kısa adı ESMEK olan EBB Eğitim ve Sanat Merkezleri’nde verdiği hizmetlerle Erzurum’un yüz akı oldu Erzurum Büyükşehir Belediyesi.
 
Bir sene sonunda şehri ve şehrin insan kaynağını daha iyi tanıyan Sekmen, göreve geldiği ilk aylarda belediyenin kurumsal yapısı ve halkla ilişkileri konusunda aldığı eleştirilerin aksine daha doğru, daha sağlıklı ilişkiler kurmaya başladı şehirle. 
 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin son zamanlarda yaptığı çok değerli ve önemli işlerden biri de ülkemizin en çok ihtiyaç duyduğu milli ve yerli entelektüel insan kaynağına katkı sunacak Yazarlık Akademisi’ni açmak oldu. Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) ile birlikte yürüteceği bu çalışma sayesinde kim bilir ülkemiz yepyeni ne kalemler, ne fikir adamları kazanacak? Yazarlık Akademisi hep hayalini kurduğum bir projedir. Düşünsenize “Yedi Güzel Adam” filmiyle halkımızın daha da yakından tanıdığı Sezai Karakoçlar, Erdem Beyazıtlar, Cahit Zarifoğlular kendi özel çabalarıyla kendi dergilerini bir okul haline getirmişler ve bugün ülkemiz gençliğinde derin izler bırakan eserler ortaya koymuşlardır. İşte bu isimler artık yetişmiyor şikâyetimiz bu akademilerden sonra son bulacak inşallah.
 
Türkiye’de daha çok “Yaratıcı Yazarlık” yahut “Yazarlık Atölyesi” isimleriyle bilinen yazarlık eğitim programı Erzurum’da “Yazarlık Akademisi” olarak hizmet verecek. Yazarlık Akademisi nedir, hangi dersler verilir, nasıl çalışmalar yapılır, kimler yararlanabilir? Erzurum’da ilk defa yapılmasından dolayı birçok kişinin zihninde olan sorular bunlar.
 
Hemen peşinen söyleyeyim:
Yazarlık Akademisi asla yazarlık diploması veren bir meslek edindirme kursu değildir, zaten böyle bir kurs yeryüzünde olamaz. Bir eğitim programı bu. Edebiyatın herhangi bir alanında (şiir, öykü, makale, deneme, roman, fıkra…)  zaten yazma kabiliyeti olan kişilerin elinden tutma, onlara “yazma” konusunda teknik bilgiler vererek var olan kabiliyetlerini disipline etme ve geliştirme fırsatı sağlamaya yönelik bir hizmettir.  Dolayısıyla akademiye, yazma kabiliyeti olan 15 yaş ve üzeri herkes başvurabilir. Bir doktor da başvurabilir, bir mühendis de, öğrenci de başvurabilir öğretmen de, gazeteci de başvurabilir herhangi bir memur yahut esnaf da…
 
Edebiyat bölümü mezunu bir kişi meselâ şiir yazamayabilir; ancak fevkalâde şiirler yazan bir iktisatçıyla karşılaşmışlığımız vardır. İşte bu iktisatçı Yazarlık Akademisi’nde poetika dersi alabilir. Demem o ki, yazmak diplomayla, fakülteyle değil öncelikle kabiliyetle… Ve asıl önemlisi çok okumakla…  Yazma kabiliyeti olanların hemen tamamı bir süreli yayın takip eder yahut kitapçıların değişmez müşterileridir.
 
Milli Eğitim Bakanlığı 3 yıldır, öğretmenlere yönelik yazarlık eğitmenliği üzerine hizmet içi seminerler veriyor. Başarılı olan öğretmenlere bakanlık tarafından sertifika veriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sene Antalya’da düzenlenen “YAZARLIK EĞİTMENLİĞİ” seminerlerinde eğitmen olan Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ali Utku, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yazarlık Akademisi’ne kayıt hakkı kazanan katılımcılara doğrudan ders verecektir.
 
Erzurum’un Milli Eğitim Bakanlığı onaylı tek YAZARLIK EĞİTMENLİĞİ sertifikası olan ŞEHİRDER Başkan Yardımcısı Türk Dili ve Edebiyat öğretmeni Vedat Eğilmez, Yazarlık Akademisi’nin yürütücüsü olmuştur.
 
ŞEHİRDER’in Tebrizkapı Çarşısı’nda iki sene düzenlediği “Şehir ve Medeniyet Konuşmaları” seminerleri çerçevesinde 2013’te Erzurum’a gelen İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Irvin Cemil Shick, üniversitelerinin Hukuk fakültesini Samsun’dan kazanan öğrencilerin başarısının dikkatlerini çektiğini söylemişti. Araştırdığında Samsun Sosyal Bilimler Lisesi’nde bu öğrencilerin “Yazarlık Atölyesi”nde eğitim aldığını öğrendiğini belirtmişti.
 
Yazarlık Akademisi bünyesinde Türkiye geneli sanat ve edebiyat dergisi “ŞEHİR MEKTEBİ” de yayımlanacak. Bu dergide Türkiye’nin ve şehrin usta kalemlerinin yanı sıra gençler de yazabilecek. Bu dergide yazısı yayımlanan lise öğrencisine teşvik amaçlı 100,00 TL, üniversite öğrencisine 150,00 TL telif ödenecektir.
 
Ekim Kasım Aralık döneminde başvuranlar arasında yazılı mülakatı geçebilen 40 kişi kabul edilecek akademiye. Bir 40 kişi de bahar döneminde… Toplamda 80 öğrenci akademide eğitim alacak ve akademide başarı gösterenler yazın atölye çalışmalarına alınacak.
 
 Akademiye devam eden öğrenciler felsefe, şiir, kurmaca metin, medya ve iletişim, anlatım biçim ve teknikleri, düşünceyi geliştirme yolları gibi dersler alacaklar ve her ay Türkiye’nin önde gelen bir yazarıyla buluşup ders alabilecekler.
 
Yazarlık Akademisi’ne şu an her yaştan ve meslekten yoğun başvuru var. Başvurular 15 Ekim’e kadar devam edecek. Akademiye katılmak isteyenler projenin yürütücüsü ŞEHİRDER’in Gez Camisi yanındaki ofisinden bizzat başvurabilecekleri gibi, www.sehirder.org adresinden de başvurabilirler.
 
Büyükşehirlerde Feridun Andaç gibi birçok ünlü yazar bireysel “Yazarlık” kursu açtığı gibi kurumsal olarak bu hizmeti veren çok sayıda kurs var.
Meselâ İstanbul’da bu hizmeti veren yerler: İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK Yazarlık Atölyesi, Notos Yaratıcı Yazarlık, Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği, Yeşim Cimcöz Yazı Evi, Meraklı Kedi Yazarlık Okulu, Lüset Kohen Fins tarafından kurulan Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, GALAPERA Yaratıcı Yazarlık ve Öykü Atölyesi, Başakşehir Belediyesi Yazarlık Okulu…
 
Ankara: Sinemart Yazarlık Okulu, Kocaeli: Türk Dili Edebiyatı Derneği Yazarlık Okulu, Bursa: Nilüfer Belediyesi Yaratıcı Yazarlık Okulu, İzmir: Konak Belediyesi Yazarlık Okulu, İzmir: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Seferihisar Belediyesi’yle ortak)
(Oxford ve New York ile Ondokuz Mayıs üniversitelerinin işbirliğiyle ilçede senaryo ve metin yazarlığı konusunda dünyadaki ilk uluslarası merkez kuruluyor) Gaziantep ve Malatya’da da Yazarlık Okulu hizmet verilmektedir.
 
Sonuç olarak;
Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi sanat alanında ve ilmi alanlarda bütün olarak ilerlemesiyle mümkündür. Mimaride oldukça ileri ama edebiyatta geri bir ülke olamaz. Felsefede olağanüstü başarılı fakat fizikte hiçbir başarısı olmayan bir toplum tarihte gösterilemez. İlerleme bir bütündür.
Mimar Sinan olmasaydı, Baki ve Fuzuli de olmayacaktı. Itri ve Dede Efendi olduğu için bir Şeyh Galip var kültür dünyamızda. İşte bu organizasyon günümüzde en çok ihmal edilen yazı sanatları alanını geliştirmeyi ve fikir dünyamıza güçlü değerler kazandırmayı hedeflemektedir. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nesrin Astam YILDIZ 2015-09-30 14:55:53

‘i̇yi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar diyor picasso. bundan esinlenen appleın kurucusu steve jobs ‘biz de parlak fikirleri çalmaktan utanmadık hiç diyor. türkiye olarak biz utandık da mı parlak fikirleri çalmadık, ? yazarlarımızın da fikir , yazı sanatı, üslup açısından daha iyi yerlere gelmesini ümit ederiz.. doğru tarafsız gerçekçi kelam ve kalemleriyle , elbette

Avatar
Nurettin Yiğit 2015-09-30 14:46:49

sosyal medyada hep kısa cevaplar, yorumlar yapıyorum, eksiklerimi görüyorum uzun makale yazamak eğitim gerektiriyor.bu eğitimi almak isterim tabii uzkatan eğitim var ise