KİVİ MAĞARASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Olur ilçesine bağlı Yıldızkaya (Kivi) Köyündeki mağara turizme kazandırılmayı bekliyor. İçerisinde oluşan sarkık ve dikiklerle görenlerce hayranlık uyandıran mağara bölgede büyük mağaralardan birisi olduğu düşünülüyor.

admin
admin
15 Mart 2017 Çarşamba 21:12
KİVİ MAĞARASI KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Oltu Doğaseverler, hafta sonu gittikleri Yıldızkaya köyünde bulunan Kivi Mağarasını ziyaret etti. Doğaseverler gurubundan Osman Aslan, bölgedeki doğal güzelliklerin keşfedilmeyi beklediğini belirterek, “Bu tür doğal güzelliklerden birçok insanımız haberi dahi yok. Amacımız her hafta farklı güzergâhları kullanarak bölgemizde bulunan doğal ve tabii güzellikleri ortaya çıkarıp tanıtımını yapmak. Oldukça yorucu ve zorlu bir parkurdan sonra Kivi Mağarası olarak bilinen bu mağaraya çıktık.” Dedi.

Mağaranın 1,5-2 metre genişliğinde bir girişi olduğunu aktaran Aslan, “Mağaranın yüksekliği 50 metre civarında olup uzunluğunun ise 250-300 metre olduğu tahmin ediliyor. Mağaranın içerisinde doğal olarak oluşmuş sarkık ve dikikler bulunmakta. Bu mağara Erzurum’a 185, Olur ilçesine ise 48 kilometre uzaklıktadır. Köyden yaya olarak 2,5 kilometrelik bir tırmanma mesafesinde bulunan mağara özelikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyarete son derece müsait bir yer. Gerek bölge insanımızı gerekse Erzurum ve şehir dışından herkesi bu ilginç mağarayı görmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Doğasever ekibinden Av. Muharrem Kalyon, mağaradaki bazı dikiklerin kendi bilmez ziyaretçilerce kırıldığını belirterek, “Bu doğal güzelliklere sahip çıkmak çok önemli. Mağarada ateş yakılmış, bazı sarkık ve dikiklerde kendini bilmez kişilerce kırılmış. Gümüşhane’deki Karaca Mağarası gibi burasıda güzel bir ışıklandırma yapılması halinde rahatlıkla turizme kazandırılabilir” dedi.

Ekip üyelerinden Dr. İbrahim Ekinci ise “150 metre genişliğinde, 50 metre yüksekliğinde ve 300 metre uzunluğunda tek kubbe şeklinde olan Kivi Mağarası belki de bu özellikte ender mağaralardan birisi. Bu mağaranın ikinci bir odası olduğunu gördük. İkinci odaya giriş dar bir tünel sisteminden oluyor.” diye konuştu.

Ellerinde fenerlerle mağaranın içerisinde incelemelerde bulunan doğaseverler, uzun ve yorucu bir günün ardından Kivi Mağarasındaki 2 saatlik programlarını tamamlayarak Oltu’ya döndü.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.