İşte en sahici cirit sopası!

İşte en sahici cirit sopası!

admin
admin
22 Ekim 2021 Cuma 09:14
İşte en sahici cirit sopası!

Vedat REFAYELİ

Sadece gürgen ağacından yapıldığını bildiğimiz ve genelde cirit yarışlarında rastladığımız cirit sopasının esasında düşmana karşı mızrak olarak kullanıldığını sanırım siz de yeni öğreniyorsunuzdur.

Ben, hem oyun hem de savaş halinde savunma maksatlı kullanılan bu cirit sopasına ilk defa geçtiğimiz günlerde gittiğim Edremit Akçay’da rastladım.

Kını olan, bir buçuk metre uzunluğunda bir cirit sopası.

At kuyruğu kıllarının yeraldığı ve kurt dişleriyle de süslenen kını çıkartıldığında bir mızrak halini alan bu cirit sopası, belki günümüzde kullanılmıyor ama geçmişte sıklıkla kullanılan bir aletmiş.

Erzurumlu tarihçi Ümit Topal’ın bugüne kadar muhafaza edip sakladığı ve bana gösterdiği cirit sopası bugün sanki de bir paha biçilmez antika.

Kının üzerindeki aksesuarlar özellikle dikkatimi çekti.

Kullanılan kurt dişleri gerçekmiş.

Bir nevi totemmiş.

Sahibine uğur getirsin diye kullanılan bir aksesuar.

At kuyruğu da sopayı kullananın en sevdiği atının kıllarıymış.

Aynı zamanda Dulkadiroğullarından olan Ümit Topal, Türklerin genelde kullandığı ve Türkistan’da oyun olarak kullanılan bu cirit sopasına adeta gözü gibi bakıyor.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.