Doğanın da ölenin de adı aynı alanda buluşuyor

Türkiye'nin en yüksek yerleşim yerlerinden olan ve karasal iklim sebebiyle ağaç yetiştirmenin zor olduğu Erzurum'da başlatılan uygulamada, dikilen fidanlara kentte ölen ya da doğan vatandaşların isimleri konularak hem bu kişilerin adları yaşatılıyor, hem de doğanın yeşillendirilmesi sağlanıyor.

admin
admin
19 Temmuz 2017 Çarşamba 00:30
Doğanın da ölenin de adı aynı alanda buluşuyor

Türkiye'nin en yüksek yerleşim yerlerinden olan ve karasal iklim sebebiyle ağaç yetiştirmenin oldukça zor olduğu Erzurum'da başlatılan uygulamayla, dikilen 15 bin fidan sayesinde hem vatandaşların ismi yaşatılıyor hem de doğa yeşillendiriliyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin başlattığı uygulama çerçevesinde, Palandöken ilçesi Abdurrahman Gazi Mahallesi'ndeki mesire alanına dikilen fidanlara, kentte ölen veya doğan her vatandaşın ismi veriliyor.

Vatandaşlara kendi fidanlarını tanımaları için sertifika da verilen uygulama ile fidanların bakımı da belediye tarafından yapılıyor.

Uygulama sayesinde yörenin iklim şartlarına uygun kuş ağacı, karaağaç, çam ve ıhlamurdan oluşan 15 bin fidan dikilen mesire alanının yeşil alan olarak toplumun hizmetine sunulması, doğaya duyarlılığın artırılması ve vatandaşların adının yaşatılması amaçlanıyor.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitçi, doğan ve ölen her bir vatandaş için diktikleri ağaçların bakımlarını da yaptıklarını söyledi.

Projenin bir sene önce başladığını belirten Kiremitçi, "Bizim cenaze hizmetlerimiz Anadolu'da çok fazla takdir gören hizmetler arasında yer alıyor ve biz de hizmetlerimizi biraz da yeşillikle süsleyelim istedik. Bu kapsamda 15 bin fidan dikimi yaptık. Fidanların büyümesiyle burası 3-5 sene sonra bambaşka bir alan haline gelecek." dedi.

Ali Rıza Kiremitçi, dikilen her bir fidan için ailelere sertifika verildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Her fidan için sertifika çıkarıp, fidan kimin için dikilmişse o fidanın sertifikasını ailesine veriyoruz. Doğan çocuklar ve ölen vatandaşlarımız için ayrı ayrı sertifikalar çıkartıp, isimlerini yaşatıyoruz. Aileler kabir ziyaretlerinde de fidanlıkları ziyaret edip fidanlarının bakımlarını yapmalarının yanı sıra bize de bakım konusunda tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu fidanların alınması ve bakımlarının yapılması tamamen belediyemizin hizmeti. Bunun için ailelerden herhangi bir talebimiz söz konusu değil."

BOZKIRIN ORTASINDAKİ KENT, VATANDAŞIN ADINI TAŞIYAN FİDANLARLA YEŞERİYOR

Kentin yüksek rakıma sahip olması nedeniyle iklim şartlarına uygun fidanları diktiklerini dile getiren Kiremitçi, "İklim şartlarına uyum gösterecek ve yaşayabilecek ağaçları dikiyoruz. Kenti, karaağaç, ıhlamur ve kuş ağacı dikerek çorak toprak olmaktan kurtarıp, yeşillendiriyoruz. Her geçen gün bu mesire alanındaki fidan sayısı da artıyor. Özellikle bu mesire alanı ileride hem gezilecek hem de insanların rahatlıkla dinlenebileceği alan olacak." diye konuştu.

Fidan dikim alanının üst kısmında yeni alanlar oluşturmak istediklerini, böylece Abdurrahman Gazi Türbesi'ne de daha çok ziyaretçi geleceğini kaydeden Ali Rıza Kiremitçi, "Buraya gelen vatandaşlarımız mezarlık ziyaretlerini yapıp üst kısımda piknik yapma imkanının yanı sıra Abdurrahman Gazi Türbesi'ni de ziyaret etmiş oluyor. Vatandaşlarımız için yaptığımız bu çalışma ile bölgede yeni şenlik alanı kazandırmış olduk." ifadelerini kullandı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.