Devlet suç saydığı bazı eylemleri kişilerin kendilerinin ihbar etmeleri neticesinde ceza vermemektedir. Yani halk arasında devlet baba kavramının oluşmasında etken olan bir husus suç ve ceza ilişkisinde de görülmektedir.
Bu durum vergi suç ve cezalarında da geçerlidir. Ancak söz konusu vergi suçlarına ceza verilmemesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
Mükelleflerin vergi kanunlarını ihlal edici fiilleri vergi ziyaına neden olmuş veya vergi ziyaı ile birlikte ya da ayrı olarak VUK’un 359. maddesindeki kaçakçılık suçunu oluşturuyorsa, bu fiilleri işledikten sonra, fiilin veya suçun ortaya çıkmasından önce pişman olarak idareye haber vermeleri ve vergi ziyaını ortadan kaldırmaları halinde vergi cezasından kurtulurlar.
Burada devlet pişmanlık ve ıslah hükümlerinin uygulanması ile hem kayba uğratılan verginin bir an önce tahsil edilmesini, hem de olası vergi uyuşmazlıklarını idari aşamada önlemiş olmaktadır.
Vergi Usul Kanunu madde 371’e göre, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde, bu kişilere vergi ziyaı cezası kesilmez.
Ama bunun için bir takım şartlar vardır. Bu şartlar aşağıda ki gibidir;
1. Vergi suçu işleyen kişinin herhangi biri tarafından her hangi resmi bir makama ihbarda bulunulmamış olması şarttır.
2. Pişman olunduğuna dair dilekçenin vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.
3. Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak onbeş gün içinde tevdi olunması.
4. Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.
5. Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak onbeş gün içinde ödenmesi.
Pişmanlığa ilişkin hükümler, emlak vergisi için geçerli değildir. Yani emlak vergisine ilişkin kanuna aykırı bir eylem nedeniyle pişmanlıktan yararlanılamaz. Çünkü pişmanlık hükümleri sadece beyana dayanan vergilerle ilgilidir. Emlak vergisi beyana dayanan vergiler kapsamından çıkarıldığından dolayı pişmanlık hükümleri kapsamına alınmamaktadır.
Öte yandan VUK’un 359. Maddesinde belirtilen fiiller kaçakçılık suçunu oluşturmaktadır. Söz konusu maddede belirtildiği gibi, kaçakçılık suçunu oluşturan fiilleri ilgili makamlara kendiliğinden bildirenler de pişmanlık hükümlerinden yararlanacak, kendilerine kaçakçılık fiili nedeniyle hapis ve/veya para cezası uygulanmayacaktır.
Özetlemek gerekirse devletten habersiz kanunlara aykırı vergi suçu işlediyseniz ve pişmanlık duyuyorsanız kanunlara uygun olarak bu durumu devlete bildirerek devletin büyüklüğünden ve kanatları altına girmek mümkündür. Bunun için yapmanız gereken tek şey vergi idaresine giderek pişmanlık dilekçesi vermeniz yeterli. Devlet sizden ceza ve benzeri bir şey talep etmeyecektir. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Z. Şen 2013-11-12 11:24:33

baro başkanı veya ticaret odası başkanı bunları esnafa avukatlara nalattırsalar ya daha ne işe yarıyorlar...