Erzurum’a en yakın ilçe aslında ancak 151 kilometre uzaklıkta. Hem de öyle uzak ki, ilçenin kaderini değiştirecek kadar uzak. 16 yıldır planlanan ancak bir türlü sonuca vardırılamayan rüya projenin ucundaki ilçe. Bugün maliyeti 1 milyar lira (1 katrilyon) olan Tekman tüneli bitirilebilirse, Erzurum’dan girilip Tekman’dan çıkılabilecek. Ama ne başlanabiliyor ne de çıkılabiliyor. Kısacası tünelin ucu yıllardır görünmedi, görünmüyor.

Tekman, Palandöken dağlarının arkasında bin 800 rakımlı, kendi halinde bir kaza. İlçenin en büyük özelliği yaylalarla kaplı olması. İlçede yoğunluklu olarak hayvancılık yapılıyor. Bol oksijen isteyenler için bulunmaz bir doğa. Üzerinde 14 adet hidroelektrik santrali bulunan ve bin 72 kilometre uzunluktaki ülkemizin en önemli nehri, Aras ilçeden geçiyor. Bu arada; (Bu nehrin en önemli özelliği; Türkiye-Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan, Azerbaycan-İran’nın sınır çizgisini oluşturmasıdır. 22 kolu bulunan Aras nehri, Bingöl dağlarından çıkar, Hazar denizine dökülür).

Bu ırak ilçede Kış ayları adeta bir çiledir. Ulaşım çoğu zaman aksar. Çok uzun ve çetin geçen Kış mevsimine karşın yaz mevsimi de kuraktır. Bu nedenle yayla bu topraklardaki en önemli yerlerdir. İnsanları çok misafirperverdirler. Burada yapılan yöresel yemekler ise anlatılmaz sadece tadılır. İlçede, kısıtlı miktarda Buğday, Arpa, Çavdar, Patates ve yem bitkileri yetiştirilir. İmkanların sınırlı olması nedeniyle, ilçe adeta konar göçer durumdadır. Be sebeple batı illeri Tekmanlılarla doludur.

İlçede çok bilinmese de maman, hamzan kaplıcaları vardır. Bikarbonatlı, Klorürlü, Sodyumlu, Karbondioksitli, kısmen radyoaktif bir bileşime sahiptir. İçme ve banyo kürleri için idealdir. Her tür cilt, kemik ve kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Tekman Mağarası da görülmesi gereken enteresan bir yapıdır. İçinden dar bir merdivenle çıkılan iki katlı doğal mağara, dikkat çekicidir. Ayrıca Gülbaba, Aktaş, Huribaba, Arapdede, Çiçekli, Gökbaba, Kırklar gibi ziyaret mekanları da bulunmaktadır. İlçede kaya tuzu, bal ve çaşır oldukça meşhurdur.

Günün birinde yolunuz düşer mi bilemem ama Tekman’da bu kentin bir değeridir. Gelmesek de, gitmesek de hayat var oralarda…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.