REYHANLI KAN GÖLÜ: 40 ÖLÜ

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bugün saat 13.45'te Belediye binası yakınında patlamalar oldu. Patlamalarda 40 kişinin öldüğü, 100 kişinin yaralandığı açıklandı.

11 Mayıs 2013 Cumartesi 18:25
REYHANLI KAN GÖLÜ: 40 ÖLÜ
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalarda, 40 kişinin öldüğünü, yüz kişinin yaralandığını ve yaralılardan 29’unun durumunun ağır olduğunu ifade etti.
İçişleri Bakanı, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde meydana gelen patlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Patlamadaki son durum hakkında bilgi veren Bakan Güler, 40 ölü olduğunu ve yüz kişinin de yaralandığını yaralananlardan da 29’unun durumunun ağır olduğunu söyleyerek, bu sayıların artabileceğine dikkat çekti. Patlamanın sebebi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Güler, süreci baltalamaya yönelik bir provokasyon olduğunu aktardı. Olayın faillerinin her türlü cezayı alacağını vurgulayan Güler, failler konusunda ön bilgilerin olduğunu ve ön bilgilerin değerlendirildiğini söyledi. Elde var olan bilgilerin değerlendirildiğini aktaran Güler, değerlendirme sonucunda bir açıklama yapılabileceğini de sözlerine ekledi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; iki ayrı patlama ilçenin en işlek caddelerinden olan Atatürk caddesi üzerinde meydana geldi. Bomba yüklü aracını biri belediye binası önünde diğeri yakın noktada bulunan postane binası önünde patlatıldı. Belediye yakınındaki bina ise patlamanın etkisiyle çöktü.
PATLAYICI YÜKLÜ ARAÇ KULLANILDI
Öğle saatlerinde Reyhanlı Belediyesi yakınındaki patlamalarla ilgili ilk bilgilere göre patlayıcı yüklü araç da kullanıldı.
Polis, şiddetli patlamaların 2 araçta gerçekleştirildiğini belirlerken, görgü tanıkları 2 ayrı yerde daha patlama olduğunu söyledi.
BOMBA DÜŞTÜ İDDİASI
Atatürk Caddesi'nde işyerleri olan bazı esnaf, binalara 2 ayrı bomba düştüğünü ileri sürdü. Ölü sayısının fazla olduğunu ileri süren esnaf, ilk bombanın Belediye İş Merkezi'ne düştüğünü, merkezin altında da çok sayıda işyeri olduğunu söyledi. Diğerinin de aynı bölgedeki Atike Hanım Camii yakınlarına düştüğünü ifade eden Reyhanlılar, olay yerlerine 50-60 metre uzaklıkta olduklarını, vatandaşların sokakta gördükleri Suriyelilere saldırdıklarını anlattı Yaralıların olay bölgesinden ambulanslara alınması yaklaşık 45 dakika sürdü.
SURİYELİLERE SALDIRILDI POLİS ATEŞ AÇTI
Patlamanın şiddetiyle çevrede büyük panik yaşanırken Atatürk Caddesi’nde toplanan Türk gençler yoldan geçen Suriyelilere saldırdı. Onlarca kişi, yaya ve araçlarla geçen Suriyelilere saldırması üzerine olay yerine gelen polisler havaya ateş açarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
SURİYE KAMPLARINA KORUMA
Suriyelilerin barındığı Hatay'ın değişik bölgelerindeki kamplar çevresinde olası saldırılara ve çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Poliste izinler kaldırılırken, panik ve Suriyeliler ile vatandaşlar arasında çıkabilecek olası gerginliklere karşı da çevre illerden güvenlik ekipleri sevk edildi.
Reyhanlı'da bir süre önce sığınmacı Suriyeliler ile vatandaşları karşı karşıya getirebilecek bazı söylentilerin yayılması nedeniyle, patlamanın ardından da provokatif olaylar meydana gelebileceği, patlamanın oluş şeklinin de gerçeğe aykırı şekilde senaryolarla yayılabileceği dikkate alınarak, bir de kriz masası oluşturuldu.
Almanya'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da patlamalarla ilgili açıklamasında bu konuya dikkat çekti, "Bir provokasyon olabilir" dedi.
YENİ PATLAMA PANİĞİ
Yerel güvenlik yetkililerinin anlatımına göre, ilçede yeni bombalı saldırıların olacağı söylentisi halkta paniğe neden oldu. Çoğu kişi araçlarına binerek aileleriyle birlikte çevre ilçe ve illerdeki akrabalarına gitmek için hareket etmeye başladı. Patlama sırasında Antakya'da bulunan Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, haberi alır almaz ilçeye hareket etti. Şanverdi, yaptığı açıklamada, "Postane binası ile belediye binası önünde iki ayrı patlama meydana geldi" bilgisini verdi.
KBNR ALARMI
Reyhanlı'daki patlamanın ardından sınır boyundaki Kimyasal Biyolojik Nükleer Radyoaktif (KBNR) alarmı da üst seviyeye çıkarltıldı. AFAD'ın Hatay, Şanlıurfa ve Kilis'te tam donanımlı KBNR ekipleri bulunuyor. Bu uzman ekipler, özellikle son bir hafta içinde bölgede hem karada hem havada radyasyon ve kimyasal zehirli gaz ölçümü çalışması yapıyordu. Suriye'den gelenlerin üzerinde de bu yönde ölçümler yapılıyordu. Patlama ile birlikte Suriye sınırındaki KBNR alarmı, daha üst seviyeye çıkartıldı. AFAD kaynakları, yapılan ölçümlerde şu anda bir radyasyon veya kimyasal gaz tespitinde bulunulmadığını dile getirdi.
Öte yandan Suriyeli mültecilerin kaldığı bütün kamplarda da, ek güvenlik önlemleri alınarak, polis ve jandarma takviyesi yapılmaya başlandı. Kamplara giriş çıkış kontrolleri de artırıldı.

Editör

Son Güncelleme: 11.05.2013 18:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.