"4.5G" HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Kamuoyunda ‘4,5G’ olarak bilinen projenin frekansları ihale edilirken, Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi Engin Dinç 4.5G konusunda merak edilenlere cevap verdi.

27 Ağustos 2015 Perşembe 21:32
Kamuoyunda ‘4,5G’ olarak bilinen projenin frekansları ihale edilirken, Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi Engin Dinç 4.5G konusunda merak edilenlere cevap verdi.

4.5G'nin aslında 4G tabanlı bir sistem olduğunu anlatan Dijital Gelecek Hareketi temsilcisi Engin Dinç, "İlk önce biraz 4G teknolojisinden bahsetmemiz gereklidir. 4G ilk olarak 2004 yılında Japonya’da NTT DoCoMo firması tarafından LTE teknolojisini duyurmasıyla hayatımıza girmeye başlamıştır. Bu teknolojiyi ilk deneyen ve kullanan ABD’de Verizon firmasıdır. Verizon, 17 Ağustos 2009 yılında Boston ve Seattle’da test yapmıştır. Günümüz itibariyle de tüm ABD’de 4G teknolojisinden faydalanılmaktadır. Ülkemizde ise hala 3G (3 taşıyıcılı internet) kullanılmaktadır. 4G teknolojisinin ülkemiz sınırlarına ne zaman gireceği merakla beklenirken dijital bir atakla 4.5G teknolojisinin alt yapısının kurulmasına karar verildi" dedi.



NEDEN BUÇUKLU SİSTEM ?

Neden buçuklu bir sistem kurulmaya karar verildiği konusuna da değinen Dinç, "Bu teknolojiyi derinlemesine incelemeye başladığımızda LTE Advanced karşımıza çıkıyor. 3G üç taşıyıcılı internet, 4G dört taşıyıcılı internet demektir. 4.5G de 4G tabanına kurulmuş fakat LTE Advanced’in iki taşıyıcısının birleştirmesiyle elde ediliyor. Bu teknoloji global arenada mobil teknolojiler üreten bazı firmalar tarafından 4.25G olarak da adlandırılmıştır. 4G ile 100 Mbps internet hızına ulaşılırken 4.5G ile bu hız 300 Mbps’ye ulaşabilmektedir" diye konuştu. 



HANGİ CİHAZLAR 4.5G’YE UYUMLUDUR?

Hangi cihazların bu teknolojiyi desteklediği hakkında da bilgi veren Engin Dinç, "Öncelikle 2009 yılından bu yana 4G teknolojisini kullanıyor olmasından dolayı tüm ABD menşeyli firmalar bu teknolojiye destek vermektedir. Eğer cihazınız hali hazırda 4G destekliyor ise 4.5G'yi de destekleyeceği görüşündeyim. ABD teknoloji devi Apple iPhone 5 ve sonrasında üretilen cihazlarında bize bu teknolojiyi sunuyor. Yine IPad 3 ve sonrasından üretilen tablet PC’lerde de bu teknoloji mevcuttur. Samsung firması da Apha, Age 3, Age 4 , S3 ve S4 başta olmak üzere bir çok cihazında bu teknolojiye destek veriyor" ifadelerini kullandı.



GELECEK TEKNOLOJİ 5G

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Huawei ile Turkcell arasında 5G'nin AR-GE antlaşmasının imzalandığını hatırlatan Dinç, "5G 1000 Mbps (1 Gbps) hızı hedefliyor. Dijital dünyaya hızlı bir giriş yapan ve bu hızın gerisinde kalmak istemeyen ülkemizde de bazı üniversiteler araştırmalarında 5G teknolojisine yer vermektedir. Umarız ki global firmalardan önce bizim araştırma fakültelerimiz bu ve bunun gibi birçok teknolojiyi daha önce geliştirerek dijital dünyada Türkiye'yi bir adım öne geçirebilir" dedi.

Editör

Son Güncelleme: 27.08.2015 21:33
Anahtar Kelimeler:
Erzurum4.5 G4.5 G Nedir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.