8/5/2014 günü Erzurum ve ülkemiz için önemli bir yatırımın temeli Tarımsal Araştırma Enstitü kampusu içinde  başta  Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak , Büyükşehir Belediye başkan yardımcısı Eyüp Tavlaşoğlu, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Jandarma Alay Komutanı Ünsal Ağaoğlu, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Ervak başkanı Erdal Güzel ve çok sayıda davetlinin katılmasıyla atıldı.
1938 yılında bugün yerinde yeller esen "Tohum Islah İstasyonu" 243 bin hektar arazi üzerine kurulmuş, 76 yıl önceden sanki bugünleri gömüş ve tohum ıslah işine girilmişti.Ancak ne acıdır ki  önce istasyon görev yapamaz hale getirilmiş,  1960'dan sonrada Üniversiteye devir yapılarak kapatılmıştı. Tohum ıslah istasyonunun yerinde önceleri şehir terminali inşa edilmiş, ilerleyen yıllarda şurasına burasına beton binalar yapılarak birinci sınıf tarım toprağı  ne yazık ki binalarla doldurulmaya devam etti, etmeye de devam etmektedir.
Geldiğimiz bu noktada  Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde açılacak olan " soğuğa dayanıklı test merkezi" bunun için önemliydi. İki yıl önce Er-vak ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak Sultan Sekisi toplantısında tohumculuğun önemi üzerine  panel düzenlenmiş yetkililerin dikkati çekilmişti. Bugün temeli atılan bu test merkezi bu açıdan önemliydi.
Temel atma töreninin açış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal; özetle "Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde kurulacak test merkezinde, dünyayı tehdit eden iklim değişiklikleri ile bu değişimlere iyi uyum sağlayabilecek ve bu şartlarda yüksek verim verebilecek dayanıklı çeşitler geliştirilmesi hedeflendiğini belirterek  enstitümüz bugüne kadar 34 çeşit dayanıklı  ve verimli tohum çeşidi üretildiğini, kurulacak bu tesisle bunun artırılacağını"ifade ederek şehrimize ve bölgemize hayırlı olsun dileklerinde bulundu.
Bakanlık adına temel atma törenine katılan
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atik Yücer, "dünyada 7 milyar insanın 925 milyonu bugün aç, 500 milyonun da obez olduğu ifade ederek", dünyada tarımsal üretimlerin düzenli dağılmadığını söyleyen  Yücer, “Dünya nüfusu artıyor. 1600’li yıllarda yani 400 sene önce geriye gittiğimiz zaman dünya nüfusunun 500 milyon olduğunu görüyoruz. 200 sene sonra 1800’lü yıllara geldiğimiz zamanda ise 1 milyar, 1900’lü yılların başında ise 2 milyara ulaşıyor. Dünya nüfusunda hızlı bir artış yaşanırken bugün geldiğimiz nokta dünyanın nüfusu 2000’li yıllara gelene kadar tam 7 milyarın üzerine çıkmış dünya nüfusu var. Şimdi bu nüfusun doyurulması gerekiyor. Bu nüfus sonuçta bir şeyler yiyip, tüketiyor o yüzden dünyanın neresinde olursa olsun bu insanların doyurulması gerekir"diye ifade ederken ülkemizin geldiği noktada tarımsal üretimi artırmak için yoğun çaba içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.
Erzurum Valisi Dr Ahmet Altıparmak yaptığı konuşmada  "Soğuk,kuraklık için kader ve takdir diyeceğiz ama Allah bize akıl vermiş, bunların tedbirini alın demiş. Dolayısıyla her ne kadar ülkemiz tarım ve üretim alanıyla kendi kendini yeter desek bile yetmediğini görüyoruz. Bu manada bu tür AR-GE yapılanması bu merkezlere yapılan yatırımların artırılması önem taşımaktadır. 10 yıl öncesini düşündüğümüz zaman bunları görmek mümkün değildi ama yakın zamana baktığımızda bu tür merkezlerin hızlı arttığını görüyoruz. Artık ülkemiz tohum ihraç eden ülkeler içerisinde yer almakta olması da mutluluk kaynağımızdır" dedi.
Biz de emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara ve yoğun çalışmasından dolayı Enstitü müdürü Şerafettin Çakal ve ekibine teşekkür ediyoruz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şerafettin Çakal 2014-05-11 00:10:21

Sayın Hocam,
Kalemine sağlık, süreci çok güzel özetlemişsin. Selamlar. Saygılar