Erzurum hedefleri olan ve bu hedeflere doğru koşan bir turizm kenti. Ancak yapılan uygulamalarda sorunlar var. Erzurum’un yıllık hedefi toplam bir milyon turist. Sadece Trabzon Uzun göl’ü bir yıl içerisinde ziyaret edenlerin sayısı ise 1 milyon 378 bin. Görüntü ve içerik olarak benzerlikleri olan Erzurum’daki Teke deresiyle, Trabzon’daki Uzun göl ikisi de mesire alanı, ikisinde de benzer büyüklükte göl var, ikisi de yemyeşil. Erzurumluların bile çoğunun bilmediği Teke deresine girmek 20 lira. Yılda 1 milyon 378 bin kişinin görmeye gittiği Uzun göl’e girmek ise bedava…

Trabzon Uzun göl; yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla meydana gelen bin 100 metre yükseklikte, bin metre uzunlukta, 500 metre genişlikte ve 15 metre derinliğe sahip olan bir göl. Çevresi yemyeşil bitki örtüsüyle kaplı bir köy. Trabzon’a 99, Rize’ye 71 kilometre uzaklıkta Çaykara ilçesine bağlı Uzun göl’ün bulunduğu alana girmek, içerisinde gezmek ücretsiz. Ücretli alanlar belirgin şekilde ayrılmış. Konaklamak için onlarca otel, pansiyon, lokanta var. Ve insanlar yaz kış burada kalmak için birbirleriyle yarışıyorlar.

Erzurum Teke deresi (Palandöken göleti) ise; Teke deresi ile Taşlı güney köyleri arasında Gedik çayır deresi üzerinde toprak dolgu şeklinde sulama amaçlı inşa edilen bir gölet. 2 bin metre yükseklikte, 630 metre uzunlukta, bin metre genişlikte ve 20 metre derinliğe sahip olan göletin çevresi ağaçlarla kaplı. Konaklama için tesis ya da başka bir seçenek yok. Ve bırakın başkalarını Erzurumluların bile çoğu burayı bilmiyor. Erzurum’a 22 kilometre uzaklıktaki Teke deresinin diğer adıyla Palandöken göletinin bulunduğu mesire alanına girmek ise 20 lira..!

Hani hedefleri olan bir turizm kentiyiz diyoruz ya, el alem bir gölle milyonları kucaklarken, biz çöpünü bile toplayamadığımız gölete girmek için bile kendi halkımıza bilet kesiyoruz..! İşte bu anlayış yüzünden yıllardır turizmi Palandöken’den aşağı taşıyamıyor, bu şehrin çocuklarına turizmden ekmek yediremiyoruz.

Merak edenler için, Uzun göl orada, Teke deresi burada..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
NİHAT 2020-08-12 09:53:19

Keşke bir kaç fotoğraf koysaydın yada uydu görüntüsü. Haber havada kalmış