Ticaret Borsası kolları sıvadı, devlet destek verdi, mandıralar kapılarını açtı ve köylü harekete geçti.

Erzurum hayvancılığında, "İşte bu" dedirten gelişme...

Süt'te organize işler

90'lı yılların başına kadar, "hayvancılık" denildiğinde akla ilk gelen bir şehir olan Erzurum, zaman içinde bir çok olumsuz nedenden dolayı bu özelliğini yitirmişti.

Süt artık "para" edecek!

Devletin öncülüğünde organize olan mandıracılar ve süt besiciliği yapan çiftler, "olmaz" denileni başardı. Şimdilik dar çerçevede başlayan bu yeni oluşum sayesinde, çiftçinin elde ettiği süt, özel donanımlı tanklarla kapılarından toplanarak, işlem göreceği mandıralara sağlıklı biçimde ulaştırılıyor.

Hayvancılıkta filizlenen umut

Erzurum'da bitmeye yüz tutan hayvancılık için umut ışığı yakan bu proje, tıpkı Ege ve Akdeniz'deki örnekleri gibi zaman içinde çok daha genişletilecek ve en ücra köydeki besicinin elde ettiği süt bile toplanacak. Vali Okay Memiş'in öncülüğünde Tarım Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve süt ürünleri imalatçıları arasında geliştirilen ve adına "Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Süt Kurulumu”projesi denilen bu çalışma, şimdiden meyvesini vermeye başladı.

Bu pilot proje örnek olsun

"Sorun varsa çare de vardır" anlayışının, sıklet merkezine konulduğu bu proje sayesinde, artık Erzurum'a dışarıdan çiğ süt gelmeyecek ve böylelikle yıllar önce şartlar yüzünden süt ineği beslemeyi terkeden köylü yeniden harekete geçecek. Bu başarılı ve anlamlı çalışmanın başka alanlara da örnek olmasını temenni ediyoruz.

İlk adım tamam gerisi gelecek

Bu kapsamda ilk süt Vali Okay Memiş'n de katılımıyla sanayicilere ulaştı. 2. Organize Sanayi Bölgesinde süt ve süt ürünleri imal eden kuruluşları gezen Vali Memiş, süt zinciri ile köylerde üreticilere gelen ilk sütü yerinde gördü.İlk etapta merkeze yakın köylerdeki sütü toplayan araçlar, daha sonra süt üreticilerine ulaştırılıyor. Burada yapılan ölçümler neticesinde hem Erzurum'un kaliteli çiğ sütü değerlendirilmiş oluyor, hem de sanayicilerin ham maddesi olan süt ihtiyacı giderilmiş oluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.