Hayvancılıkla uğraşanlar çok daha iyi bilirler. Süt kaynatılırken, ilk köpük oluştuğunda işlem biter. Kaşıkla bir kere karıştırılır ve altı kapatılır. Eğer fokur fokur kaynarsa süt ölür. Ama ne yazık ki günümüzde küresel şirketler maliyetleri düşürmek ve raf ömrünü uzatmak için sütü saatlerce kaynatıp sonra soğutuyor ve Solitin denen bir madde katıyorlar. Süt ve süt ürünlerine katılan bu maddeden dolayı, böbrek hastalıkları, sürekli yorgunluk, hafıza kaybı, konsantrasyon eksiklikleri gibi hastalıklar günümüzde çoğalmaya başladı.

Erzurum, özellikle büyükbaş hayvancılık alanında ülkemizde ikinci sırada. TÜİK verilerine göre şehirdeki hayvan varlığı 825 bin 725. Bir hayvancılık kenti olan Erzurum’da, geçtiğimiz yıl Soğuk süt zinciri adında bir proje uygulanmaya başlandı. Projeyle 299 noktaya süt soğutma tankları kuruldu. İlk aşamada merkez üç ilçedeki 67 köyden ve 275 üreticiden 1 milyon 21 bin litre süt toplandı. Ve üreticilere 2 milyon 57 bin liralık ödeme yapıldı. Toplanan çiğ sütler, işletmelere verildi. Hem işletmeler kazandı hem de üreticiler.

Proje o kadar tuttu ki, bu yıl 2. Etap için harekete geçildi. Hayvan sayısı bakımından çok daha yoğun olan Hınıs, Karayazı, Pasinler, Çat, Narman, Şenkaya, Tekman ve Karaçoban ilçeleri projeye dahil edildi. Ve çok kısa bir süre sonra da 20 ilçe de uygulama başlayacak. Projenin ortaklarından olan Erzurum Ticaret Borsası 1 lira 70 kuruştan satın aldığı 1 litre çiğ süt fiyatını 2 liraya çıkardı. TÜİK verilerine göre elde edilen süt miktarına göre Erzurum, Türkiye’de 3. sırada. Proje kapsamında yeni köylerle birlikte günlük 100 ton süt toplanması hedefleniyor. Dolayısıyla süt ve süt ürünleri imalatı yapan firmalar artık düşük verimle değil, yüzde yüz kapasiteyle çalışabilecek.

5 bin yıldır süt içen insanoğlu için uzmanlar diyor ki; ‘’Günde birkaç bardak süt içmek insanı güzelleştirir, büyüme ve gelişmeyi sağlar. Vücudu sağlamlaştırır. Hastalıklara karşı korur. Kalp ve damar sağlığı için birebir. Kolesterolü düşürüyor. Kemik erimesinin düşmanıdır. Aynı zamanda da yaşlanmayı geciktirir’’. Siz en iyisi mi, gönül rahatlığıyla süt içmeye başlayın. Ama özellikle Solitin’siz tam manasıyla organik Erzurum’un sütünü tercih edin. Hem siz kazanın hem de milletin efendisi.

Siz siz olun, üç beyaza uzak, süte yakın durun..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.