Son günlerde evinizde şöyle musluğa ağzınızı dayayıp doyasıya su içtiğiniz oldu mu hiç? Olmadıysa sakın denemeyin..! Çünkü; eğer denerseniz bin pişman olursunuz..! Önce böbreklerinizde tarif edilemez bir ağrı duyacak, sonra bir halsizlik sonrada kendinizi bir hastanenin acilinde bulabilirsiniz. Ağustos sıcaklarını yaşadığımız bu günlerde Erzurum’da musluklardan akan sularda bilinmez bir nedenden dolayı ne tat kaldı ne de tuz. Çeşmelerden su değil pis kokulu çamur akar oldu..! Sadece ev çeşmelerinden değil, birçok yerdeki sokak çeşmeleri de hakeza.

Yaklaşık on yıl önce Palandöken barajının yapılıp devreye alınmasıyla asgari gelecek 50 yıl boyunca şehirdeki içme suyu problemi çözülmüş ve Erzurum, 24 saat su alabilen bir şehir olmuştu. Baraj suyunun arıtma tesisi aracılığıyla şebekelere verilmesiyle, önceki yıllarda su meselesi günlerce gündemde yer almış, ahali sokak çeşmelerinde kuyruklar oluşturmuştu. Dillere destan, şarkılara beste, kitaplara konu olan Erzurum suyunun tadı kaçmıştı. Geride kalan yıllar içerisinde rakımından dolayı yayla şehri Erzurum’un ‘’Meşhur suyu’’ bu özelliğini kaybetmişti. Öyle ki, dönemin büyükşehir belediye başkanı Ahmet Küçükler ‘’Su’’ mevzusundan dolayı dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a şikayet edilmiş ve istenmeyen adam olmuştu. Aradan yıllar geçti ve yine aynı sahne tekerrür etti. Erzurum’daki evlerin çeşmelerinden akan sular insanları hastanelik eder oldu.

Çeşitli iddialar hemen her yerde söylenir oldu. İddialardan birisi, baraj suyunun kirli olduğu, bir diğeri arıtma tesisinin çalışmadığı, bir başkası şebeke suyuna kanalizasyon karıştığı, bir başkası su fabrikalarının zarar ettiği yönünde. Ve daha neler neler? Çeşmelerden akan suyun rengi, tadı ve sebep olduğu rahatsızlıklar öyle yenilir yutulur cinsten değil. Çamur renginde akan suların, kokusu da iğrenç. İçenlerde de çeşitli rahatsızlıklar olduğu ve soluğu hastane acillerinde aldıklarını da artık duymayan kalmadı. Hakikaten de bir zamanlar çeşmelerinden kana kana su içilen Erzurum’da artık musluk suları insanları serinletmiyor aksine hasta ediyor. Sebep nedir? Kimse bilmiyor. Fakat Erzurumlunun su konusunda muzdarip olduğu su götürmez bir gerçek.

İlgili kurumların konuyla alakalı çalışmaları olduğunu, insan sağlığının göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğuna dair şehrin sakinleri olarak şehrin yöneticilerine inancımız tam. Temennimiz o ki, bu sorun en kısa zamanda halledilecek ve dadaşlar, gönül rahatlığıyla yine çeşmelerinden doya doya sularını içeceklerdir.

Aksi halde, bu mesele önceki yıllarda olduğu gibi çok su kaldıracağa benzer…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.