Karakucak güreşleri Erzurum’un en önemli geleneğidir.

Çayırda, bayırda, ovada, bahçede tarlada en küçük bir boş alan buldu mu güreş yapar Dadaşların mert çocukları…

Karakucak geleneği de asırlardır devam eder, Dadaşlar diyarında…

Pasinler’i, Tortum’u, Oltu’su, Uzundere’si, Olur’u, Narman’ı, Şenkaya’sı, İspir’i, Çat’ı, Karayazı’sı, Tekman’ı, Hınıs’ı, Karaçoban’ı, Pazaryolu, Aşkale’si, Ilıca’sı, Köprüköy’ü, Horasan’ı, Yakutiye’si, Palandöken’i, Aziziyesi pehlivan yatağıdır Erzurum’un…

Özellikle de Pasinler yedi hafta Cuma güreşlerinin tarihçesinin, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden daha eskiye dayandığı belirtiliyor. Pasinler Güreş Sorumlusu ve güreş sevdalısı Aslan Sertoğlu tarafından…

Uzundere de amansız karakucak heyecanı yaşanır her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda…

Gün değişir, ama 29 Ekim tarihi hiç değişmez Uzundere’de…

Pehlivanlar yine bir 29 Ekim tarihinde çıktılar Er meydanına Uzundere er meydanına…

Bu yıl 94’üncüsü gerçekleşti, Cittaslow (Sakin Kent) Uzundere’de…

Hem de Uzundere’yi doğa ve spor turizmi merkezi yapma konusunda müthiş gayretler sarf eden ve Erzurum’da 7’den 70’e herkesin takdir ettiği Belediye Başkanı Muhammet Halis Özsoy, ilçede 94 yıldır yapılan karakucak güreşlerini ulusal boyuttan, uluslararası boyuta taşıyarak ne kadar geniş ‘vizyona’ sahip olduğunu gösterdi.

Alkışlar Sayın Özsoy…

Şelalesi ile ünlü bu ilçemiz son yıllarda uluslararası buz tırmanışı şampiyonası, rafting yarışları ve bisiklet yarışları da tam bir spor cazibe merkezi olduğunu kanıtladı.

***

Tabi, pehlivan yatağı olan 80’in üzerinde lisansı güreşçisi olan ve Milli takımlara güreşçi gönderen Uzundere’nin en önemli marka değerlerinden biridir 29 Ekim Uluslararası Uzundere Karakucak güreşleri…

Bu yıl 300’ü aşkın yerli pehlivanın yanı sıra 5’e yakın yabancı ülke güreşçisi el bağladı Uzundere Er Meydanında …

Doğu’nun baş cazgırı Fuat Özbay, önümüzdeki yıl 500’ü aşkın yerli, 10’a yakın yabancı ülke güreşçisinin Uzundere’ye geleceğini şimdiden müjdeledi.

***

Aslında Uzundere’ye karakucak konusunda en çok değerli kılan konunun özeti şudur:

Bu er meydanında insanlar mert güreş izlemenin mutluluğu içinde evinin yolunu tutmaktadır.

İlçedeki uluslararası karakucak güreşlerde tam 15 yıldır üst üste iki kez, aynı güreşçinin baş pehlivan olamaması da çok ilginç bir durum değil mi sizce…

Gerçekten çok garip…

Yine Fuat Özbay özetliyor: “Bu er meydanını dolduran spor severler, eğer bir İranlı, bir Azeri ya da bir Gürcü şayet iyi güreş yapıyorsa, onu alkışlıyorlar. İşte bu nedenle Uzundere güreşleri çok prestijli.”

Evet! İşte o, meşhur er meydanını dolduran güreş severler, 2016’de Oltulu Kenan Gör’ü, baş pehlivan görürken, 2017’de Tortumlu Fatih Yaşarlı baş pehlivanlık unvanını elde etti.

Bu güzel organizasyonda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.

Başta da Belediye Başkanı Muhammet Halis Özsoy’a…

Her ne kadar mütevazi davransa ve ısrarla benim ismimi yazmasanız iyi edersiniz demesine rağmen, Uzundere’nin güreşlerinin bu denli başarılı geçmesinde Uzundere Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Bayram Deniz’i de ‘Es’ geçmemek lazım.

Teşekkürler Bayram bey… Teşekkürler aynı zamanda Uzundere Belediyesi Meclis üyesi ve Gül Spor Kulübü Başkanı Fuat Özbay…

Teşekkürler Tortum ve Uzundere halkı, teşekkürler güreş severler ata sporumuzu yaşattığınız için…

Cittaslow (Sakin Kent) Uzundere’de güreş izlemekte çok ayrıcalıklı bunu bilesiniz…

Uzundere de bu karakucak olimpiyatları Ali Karataş’ın meydan ağası seçilmesi, Fatih Yaşarlı’nın da baş pehlivanlığı ile son buldu.

İnşallah, ömrümüz vefa ederse, gelecek yılda aynı coşku ve heyecanı yaşayacağız Uzundere’de…

Şimdilik, hoş çakalın spor severler ve Cittaslow (Sakin Kent) Uzundereliler…

Not: Değerli arkadaşım ve dostum, Pasinlerli Rahmi Satıcı’nın trafik kazasında hayatını kaybettiği haberini derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.