Paris’e hiç gittiniz mi? Ya dünyanın en ünlü caddesi olan Şanzelizeyi gördünüz mü..? Milyonlarca insanın gezip gördüğü bu cadde, Fransa’nın başkenti Paris’in ortasında bulunuyor. Fransızların tasarladığı 2 kilometrelik bu cadde bizim Cumhuriyet caddesinin eline su bile dökemez ama bir görebilsek...! İşin garip tarafı Erzurum’un Cumhuriyet caddesinin imar planı 1938 yılında ünlü Fransız mimar Lambert’e yaptırılmış..!

1.1 kilometre uzunluktaki Cumhuriyet caddesi, dünyanın en ünlü caddesine fark atacak özelliklere sahip ama Şanzelize caddesi gibi tasarlanması halinde… Paris, yılda 70 milyon civarında turistin ziyaret ettiği bir şehir. Erzurum’un hedefi ise yılda 1 milyon turist..! Paris her alanda bir turizm kenti. Erzurum’un ise, ne caddesi dünya standartlarında, ne fuar merkezi açık vaziyette, ne de hava ulaşımı rayında..!

Paris’teki Şanzelize caddesinde araç trafiği sadece orta kısımda. Yol kenarında büyük ve bakımlı Ihlamur ağaçları araç trafiğiyle yaya trafiğini tamamen birbirinden ayırıyor. Yani cadde boyunca yeşil hava hakim. Yaya kaldırımları çok geniş. Çok sayıda alış-veriş mekanıyla kafeler var. Cadde üzerinde bir park, bir tiyatro, bir iki küçük saray, bir meydan ve bir tanede müze var. Altından da metro geçiyor. Hepsi bu kadar.

Cumhuriyet caddesi ise, adeta bir açık hava müzesi. Havuz başı meydanından başlayan Cumhuriyet caddesinin birkaç adım alt tarafında Atatürk evi, ileride kent meydanı içerisinde asırlara meydan okuyan Yakutiye medresesi, Lalapaşa cami, biraz ileride eski hükümet meydanında yakın tarihin şahidi Adliye ve Yakutiye belediye hizmet binaları, çaprazında Caferiye cami. Yolun karşısında nostaljik bir mekan, Erzurum evleri.

Bitmedi, cadde üzerinde büyük bir meydanda Bizans yapısı Erzurum kalesi, tam karşısında ecdat yadigarı Ulu cami ve Erzurum’un sembolü Çifte minareli medrese . Hemen ilerisinde yolun solunda trafiğe kapalı tarihi çarşı, Taş mağazalar ile sağ tarafta tarihi Narmanlı cami. Bütün bunların yanında cadde boyunca onlarca kafe, restaurant ve alış-veriş merkezi…

Keşke seçilmişlerimiz Cumhuriyet caddesine Fransız kalmayıp da Şanzelizeyle yan yana koyup bir bakabilseler. Görecekler ki, profesyonel bir dokunuşla Cumhuriyet caddesi, Şanzelizeye beş basar beş…

Ama bizde o bakış nerede..?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.