Yapımı çok meşakkatlidir. Kendine has aroması, hoş kokusu, saydam ve koyu akışkanlığı ile çok lezzetlidir. Kansızlığa ve mide hastalıklarına iyi gelir. Erzurum’un coğrafi işaretli 12 ürününden birisidir. Erzurum’un şirin ilçesi Olur’un meşhur Karnavaz pekmezinden bahsediyorum. Lor peyniriyle kivi mağarasıyla yerüstü ve yer altı hazineleriyle Olur, Erzurum’a 160 kilometre uzaklıkta ve 2 saatlik mesafededir…

Devlet büyüklerinden biri Olur’a gelir, lor ikram edilir. İkram edilen bu lor peyniri devlet büyüğünün çok hoşuna gider. Gittiği her yerde çevresindekilere şimdi ‘’O lordan’’ olsa da yesek der. Bunun üzerine ilçeye ‘’Olor’’ daha sonra da ‘’Olur’’ denilmeye başlanır. Çalışkan, üretken ve nazik insanların toprağı Olur, tam manasıyla saklı bir cennettir. Pestil, Köme, Ceviz, Bal, Pekmez ilçenin öne çıkmış ürünleridir.

Rum-Pontus kralı Dikran tarafından yaptırılan Pertus ören yeri ilçenin görülmesi gereken yerlerindendir. 354 yıllık çivi kullanılmadan ahşap işçiliğiyle yapılan Osmanlı eseri Tahta cami ile bölgedeki gözetleme kuleleri, kaleler aynı zamanda kiliseler yörede yerleşimin çok eskiye dayandığını kanıtlamaktadır. İki katlı olarak inşa edilmiş Vank kilisesi de sert kalkerin oyulmasıyla yapılmış ve görülmesi gereken tarihi yapılardandır. Çoğu köyde koç heykelleri bulunmaktadır. Çift başlı kartal, Aslan kabartmaları vardır. Hangi dönemlerde yapıldıkları kesin olarak bilinmemektedir.

İlçenin şüphe yok ki en olağanüstü doğal güzelliği ise kivi mağarasıdır. Yüksek dağ ve kayalıklar altında yer alan mağara iki bölümden oluşmaktadır. Mağara girişinden ileri doğru yüründüğünde doğa harikası sarkıt ve dikitlere rastlanır. Mağaranın içerisinde küçük göletler vardır. Mağara duvarlarında çeşitli resim ve figürler bulunur. Tamamı halen daha keşfedilememiş 50 metre yüksekliğindeki mağaranın 3- 4 futbol sahası büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.

Olur, daha nice değerleri bağrında saklayan keşfedilmeyi bekleyen Erzurum’un ilçelerinden sadece birisi. O halde haydi düşün yola...

Olur mu? Olur olur bal gibi olur…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.