YATAĞA DÜŞÜREN HASTALIKTAN KURTULUŞUN FORMÜLÜ

Sağlık Bakanlığı birkaç ay içinde bir milyon kişiyi etkileyen H3N2 grip viriüsü için harekete geçti. Hastalıktan kurtulma reçetesi yayınlayan bakanlık, beslenmeye dikkat edilmesini ve bol narenciye tüketilmesini tavsiye etti.

09 Ocak 2014 Perşembe 07:57
YATAĞA DÜŞÜREN HASTALIKTAN KURTULUŞUN FORMÜLÜ
Türkiye'de 1 milyon kişinin baş ağrısı, burun akıntısı ve halsizlik şikayetleriyle hastanelere akın etmesi Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Dünyayı ve Türkiye'yi sarsan H3N2 grip virüsünden kurtulmak için yapılması gerekenleri sıralayan Bakanlık, özellikle beslenmeye dikkat çekti.
Portakal, elma, mandalina ve greyfurdun anahtar meyveler olduğu belirtildi. Kabuğunun soyulması şart olmayan meyvelerin soymadan yenilmesini tavsiye eden Bakanlık, bebekleri gripten korumanın en önemli yolunun ise anne sütü olduğunu vurguladı.
3 ayda 1 milyon kişinin yakalandığı hastalıktan korunmak için aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin de oldukça önemli yer tuttuğu bildirildi.
ÜRÜNLERE DİKKAT
Son günlerde beslenme konusunda çok çeşitli önerilerin yer aldığını bildiren Bakanlık, özellikle mucizevi olarak koruyucu etkilerinin sıklıkla bahsedildiği ürünlere dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
Besin çeşitliliğinin sağlanmasının, doğru seçimlerin yapılmasının, yeterli ve dengeli beslenme konusunda sürekliliğin sağlanmasının hastalıklardan korunmada çok daha etkin olduğu vurgulandı. Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olanların vücut direncinin azaldığı aktarıldı. Soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin yüksek olduğu ifade edildi.
KABUKLARI SOYMAYIN
Bakanlık hasta olanların kurtulma reçetelerini ve hasta olmayı önleyen yolları şöyle sıraladı:
* Her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli.
* Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli. (1 porsiyon meyve =1orta boy elma veya 1 orta boy portakal veya 1 büyük boy mandalina)
* Savunma sistemini güçlendiren A ve C vitamini zengini havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz tüketilmeli.
* Portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.
* Sebze ve meyvelerin yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı.
* C vitamini ihtiyacının karşılanması yönünden taze sıkılmış meyve suları da içilmeli.
* Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller tüketilmeli.
* Her gün en az 1.5-2 litre (8-10 su bardağı) su içilmeli.
* Sıvı alımının karşılanmasında süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları ile bitki çayları tercih edilmeli.
* Bebeklerin enfeksiyon hastalıklarından korunmasında anne sütü çok önemli.
* Yeterli ve dengeli beslenme yanı sıra el hijyenine dikkat edilmeli.
Kaynak: Habertürk

Editör

Son Güncelleme: 09.01.2014 07:58
Anahtar Kelimeler:
ErzurumHastalık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.