UZMANLAR UYARIYOR; "STRES BEYNİ KÖRELTİYOR"

Uzun süre stres altında kalmanın beyin hücrelerine zarar verdiği belirtildi. Uzmanlar, stresin kişinin davranışları, konuşmaları, hareketleri ve hatta düşüncelerinin değişebildiğini, saldırganlaştırarak, sosyal ilişkilerini olumsuz etkilediğini söylediler.

02 Temmuz 2011 Cumartesi 12:34
UZMANLAR UYARIYOR;
Stresin günlük hayatımızın bir parçası haline geldiğini anlatan uzmanlar, “ Gerginlik, korku, sinirlilik, endişe ve üzüntülerle kendini gösteren rahatsızlık, en hafif şekliyle trafiğe çıkıldığında başlıyor. Peki, uzun süren stresin vücuda verdiği yıkıcı etkinin yanı sıra beyni de doğrudan etkiyerek hücre hasarına neden olabiliyor” dedi.
Stresin beynimize etkilerini ve korunma yollarını anlatan uzmanlar, ”Beyin hücreleri, beynin kendi içindeki hücrelerden üretilen uyarıcı maddelerin aşırı salınmasından zarar görebilecekleri gibi, vücudun diğer bölgelerinden salgılanan hormonlar ve bunların etkileri yüzünden de hasara uğrayabilirler. Bu yüzden uzun dönem stresli bir hayat, vücuda verdiği yıkıcı etkinin yanı sıra, beyni de doğrudan etkileyerek hücre hasarına yol açar.” diye konuştu.
“Stres sadece beynin bir bölgesini değil, tümünü ilgilendiriyor” diyen uzmanlar, “ Stres içindeki kişinin davranışları, konuşmaları, hareketleri ve hatta düşünce kalıpları bile değişebiliyor. Hatta bazı insanlar saldırgan bir tutum ve tavır içine girebilirler. Stresin insanlar üzerindeki etkileri oldukça farklıdır. İnsan ilişkilerine zarar verir ve başarıyı olumsuz yönde etkiler. Beynin düşünce ve problem çözme yeteneğini zayıflatır. Kişinin öz güveninde kayıplara neden olur. Uyku düzeni, yeme, içme alışkanlıkları, kendine güven ve günlük bakımını etkiler” Dedi.
Uzmanlar, stesin beynimiz üzerinde oluşturduğu olumsuz etkiyi hafifletmek için ise şu tavsiyelerde bulunuyorlar:
"Negatif kişilik özelliklerinden kurtulmalı ve olumlu düşünmeye gayret etmelisiniz. Spor ya da düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, huzurlu ortamlarda bulunmaya özen göstererek ve dostlarla daha fazla vakit geçirerek de stresten uzak kalabilirsiniz."

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.