SIVI ALMAK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN

Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde sıvı alımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, sıvı almak için susamanın beklenmemesi gerektiğini söyledi.

30 Temmuz 2011 Cumartesi 19:08
SIVI ALMAK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN
Sıcak ortamda egzersiz yapıyorsanız, saatte 2 ila 4 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi. Aşırı sıcaklara bağlı acil durumların, sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması olarak sınıflandırıldığını kaydeden uzmanlar, özellikle bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, aşırı şişman kişiler, şeker hastaları, kalp ve hipertansiyon hastaları ile ilaç kullanan hastaların risk altında olduklarını ifade etti.
Özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında kalınmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Aşırı egzersizden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca klimalı alanlarda vakit geçirilmelidir" dedi.
Alkol ve kafein içeren içeceklerden aşırı miktarda alınmaması uyarısında bulunan uzmanlar, “Vücuda sıkıca yapışmayan bol, dökümlü, pamuklu ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir. Siyah, kalın veya kat kat giysilerden kaçınılmalıdır. Dışarı çıkmak zorunda iseniz geniş siperli şapkalar giymek ve gözlük takmak, şemsiye kullanmak, yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri sürmek yararlıdır.” diye konuştu.
Sıcak kramplarının, kasların istem dışı ağrılı bir şekilde kasılması olduğunu kaydeden uzmanlar, sıklıkla baldır, kol, karın ve sırt kaslarının kasıldığını, sıcak havada aşırı egzersizle beraber terlemenin sıvı ve tuz kaybına neden olduğunu belirtti.
Sıcak bitkinliğinin, egzersize bağlı terleme yolu ile aşırı sıvı ve elektrolit kaybı sonucu oluştuğunu söylen uzmanlar, "Belirtiler çoğu kez aniden başlar. Bulantı, kusma, halsizlik, kas krampları, baş ağrısı, bitkinlik ve aşırı terleme görülür. Ciddi bir durumdur, bir sonraki aşama olan sıcak çarpmasına hızla ilerleyebilir ve bu durum ölümcül olabilir. Sıcak bitkinliğinde hasta serin bir ortama alınmalı, yatırılmalı, serinletilmeli" dedi.
Sıcak çarpmasının gerçek acil bir durum olduğunun altını çizen doktorlar, bilinç değişikliği, sersemlik hissi, bayılma, sara nöbeti gibi belirtilerinin olduğunu kaydetti. Vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı durumlarda sıcak çarpması görülebileceğini ifade eden uzmanlar şunları söyledi: “Sıcak çarpmasında terleme durur. Cilt çok sıcak ve kırmızıdır. Tüm organ sistemleri hızla iflas etmeye, çalışmamaya başlar. Solunum başlangıçta derin ve nabız hılı iken, tedavi başlanmazsa solunum yüzeyleşir ve nabız Yavaşlar, zayıflar. Bu durumda hemen 112 aranarak ambulans ve sağlık ekipleri çağırılmalıdır. İlkyardım olarak hemen hasta soğutulmaya başlanmalıdır. "

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.