ŞEKER HASTALARINA SEYAHATTE BESLENME ÖNERİLERİ

Diyabet hastalarına seyahatte beslenme önerileri hakkında Uzman Diyetisyen Serkan Tutar bilgi verdi.

30 Nisan 2014 Çarşamba 23:49
ŞEKER HASTALARINA SEYAHATTE BESLENME ÖNERİLERİ
Hepimizin en büyük temennisidir; rahat bir yolculuk geçirmek. Bazen her şey istenildiği gibi gitmez ve yolculuk işkenceye dönebilir. Özellikle bu durum şeker hastaları için daha vahim sonuçlar doğurabilir. Peki, bu sıkıntıları engellemenin en kısa ve net çözümü yola çıkmadan ve yol anındaki doğru beslenme alışkanlıkları ile olacağını biliyor musunuz?

Yola çıkmadan önce telaş içinde valiz hazırlığı veya ani işiniz çıkması sonucu hemen yola çıkmak zorunda olmanız nedeni ile beslenme hep geri plana atılır veya unutulur. Eğer buna bir de şeker hastalığınız eklenirse yol anında ani kan şekeri düşmeleri ve kontrolsüz yemek yeme durumu ortaya çıkar. Genel olarak yola çıkmadan önce sadece tok mide ile yola çıkmak amaçlı yanlış besinler seçmeniz kan şekerinizin dengesizliği yanı sıra mide krampları, barsak rahatsızlıkları ve yol ishaline neden olabilir.

Bu sıkıntıları yaşamadan önlemek, aynı zamanda kan şekeri dengesini sağlayarak rahat bir yolculuk geçirmek istiyorsanız bazı beslenme önerilerine dikkat etmelisiniz.

RAHAT BİR YOLCULUK İÇİN EVDEN ÇIKMADAN ÖNCE…

Şeker hastaları için sağlıklı bir besin grubu olan ve kan şekerini dengede tutan kurubaklagiller ne kadar sağlıklı olsa da sizi yol boyunca sindirim açısından rahatsız edeceği için uzak durmalısınız.

-En kaliteli protein kaynağı olan yumurta, yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketilmesi kısa zamanda acıkmayı önlemede yardımcı olacaktır. Ayrıca kan şekeri dengesini sağladığı için şeker düşmesine bağlı olarak terleme, titreme gibi sıkıntıları yaşamazsınız. Yola çıkmadan hemen önce veya yolda tüketilmesi sizi yol boyunca rahatsız edebileceği unutulmamalıdır.

-Şeker hastaları için en basit ve kesin çözüm yolda tüketebileceği besinleri evde hazırlamasıdır. Protein içeriği yüksek peynirli, tavuklu veya ton balıklı sandviçler hazırlanabilir. Ekmeğin kan şekeri dengesini sağlaması ve daha uzun süre tok tutması için çavdar veya buğday olmasına dikkat edilmelidir.

Eğer sindirim zorluğu yaşamıyorsanız ve tüketiminden hoşlanıyorsanız süt içebilirsiniz. Sütün şeker hastaları için kan şekeri dengeleyici özelliği vardır. Fakat laktoza karşı vücudunuzda hassasiyetiniz var ise barsaklarda rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu da yol anında mide bulanmalarına neden olur. Süt tüketmeyi çok istiyorsanız yolculuk sonrasını da bekleyebilirsiniz.

Meyve içerisinde bulunan meyve şekeri (früktoz) nedeni ile şeker hastalarının meyveyi tek başına tüketmesi sakıncalıdır. Eğer meyve tüketiminden hoşlanıyorsanız ve yolda tüketmek istiyorsanız hazırlamış olduğunuz meyve sepetinin yanına yoğurt almayı da ihmal etmemelisiniz. Yoğurt meyve ile birlikte tüketildiğine hem kan şekerini daha dengeli tutacaktır hem de sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

-Yola çıkmadan önce son tükettiğiniz besin çok önemlidir, bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz.

-Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız, çünkü bu tür besinler mide bulantılarına ve kusmalara neden olabilmektedir.

MOLADA ZAMANINDA YAPMANIZ GEREKENLER…

Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta, potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinleri tüketirken dikkatli olmalısınız. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Bu durumda, besin zehirlenmeleri gerçekleşebilir ve yolculuk sizin için çekilmez bir hal alır. Eğer her zaman tüketim gerçekleştirdiğiniz ve çok güvendiğiniz bir yer ise protein içeriği yüksek olan kırmızı et, tavuk, köfte gibi besinleri tüketebilirsiniz.

-Mola anında seçtiğiniz her besine fazlası ile dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinleri tüketmeniz gerekmektedir. Protein içeriği yüksek ve şeker hastaları için uygun bir içecek olan ayranı tüketirken açık olan yerine kapalı olanı tercih etmelisiniz. Potansiyel riskli bir besin olan ayran eğer gereken özen gösterilmeden hazırlanmış ve uygun koşullarda saklanmamış ise besin zehirlenmelerine bile neden olabilmektedir.

-Genel olarak bizim adetimiz gittiğimiz yerlerdeki akraba veya arkadaşlarımıza şekerli gıdalar almaktır. Onlara bu tarz ürünleri satın alırken kendimizi şımartmak içinde bir paket atabiliyoruz. Şeker hastaları hayatlarının her anı buna dikkat etme zorunluluğu olduğunu unutmadan yaşamalıdır. Eğer bu şekerli ürünleri yolda tüketirseniz ani kan şekeri dalgalanmaları nedeni ile sizi çok rahatsız edecek hatta şekeriniz çok fazla düşme riski olacaktır. Molada aldığınız besinler tercihen tuzlu olmalıdır.

Editör

Son Güncelleme: 30.04.2014 23:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.