SAHURDA YENEN BÖREK ÇABUK ACIKTIRIYOR!

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, iftar sonrasından yatana kadar ve sahurda bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurguladı. Selçuk, "İftarda susuzluk hissi ile asitli içecekler tüketilmemeli." dedi.

19 Haziran 2015 Cuma 00:54
SAHURDA YENEN BÖREK ÇABUK ACIKTIRIYOR!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, iftar sonrasından yatana kadar ve sahurda bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurguladı. Selçuk, "İftarda susuzluk hissi ile asitli içecekler tüketilmemeli." dedi. 

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, Ramazan’da sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi. Sahurda yenen börek ve poğaçaların çabuk acıktırıp kilo aldırdığını söyleyen Selçuk, “Sahurda, özellikle doğru besinleri tercih etmek gün içinde açlığı önler, uyku isteğini azaltır ve daha dinamik bir gün geçirmede vücuda zindelik sağlar. Sahurda yumurta, peynir, süt, yoğurt, ekmek, yulaf ezmesi, zeytin, ceviz içi, çorba, komposto veya meyve tokluğu sağlanmada tercih edilebilecek besinlerdir."diye belirtti.

Özellikle protein içeren besinlerin midede sindirimi yavaşlattığından boşaltımı geciktirdiğini söyleyen Şefika Aydın Selçuk, "Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar. Sahur için börek, poğaça, tost, sucuk, salam, ağır gıdalar yerine, yumurta, peynir, süt gibi kahvaltılık hafif besinleri tercih etmek zinde kalmayı sağlar.” Diye konuştu.

İftarda yenen kızartmaların, tereyağı ile hazırlanmış yemeklerin, hamurla yapılan ağır tatlıların, fazla miktarda tüketilen pilav ve makarnaların, vücutta yağlanmayı artırdığını belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk sözlerine şöyle devam etti: “Yağlanma ve kilo alımı ağırlık hissini artıracağından kişi kendini zinde değil yorgun ve bitkin hisseder. Tüketilen besinlerin miktarına ve zamanına çok dikkat edilmelidir.

Beyaz undan yapılan Ramazan pidesinin kalorisi diğer ekmeklere oranla daha fazladır. Ramazan pidesi, yedikçe iştahı azaltmak yerine artırır. Çünkü glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürür dolayısı ile yerken yeme isteğini artıran bir besindir. Hızlı depolanıp kişide yağlanmayı artırabilir. Fazla tüketilme isteği artacak bir besin olması sebebi ile obezitesi olan veya fazla kilosu olan kişilerde kilo aldırır. Bu nedenle tüketimini sınırlandırmakta fayda vardır.”

Editör

Son Güncelleme: 19.06.2015 00:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.