MUHTEŞEM İKİLİ; DİYET VE SPOR

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, uzun dönemde formda kalmanın tek yolunun egzersizi ve sağlıklı beslenme programını günlük yaşantıdan çalışmak ve aile ve dostlarla temasta olmak gibi bir parçası haline getirmek olduğunu söyledi.

05 Kasım 2013 Salı 18:31
MUHTEŞEM İKİLİ; DİYET VE SPOR
Hem iyi bir diyetin hem de iyi bir egzersizin sağlık için önemli olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Beslenme programı ile iyi bir egzersiz planını birleştirmek kilo verilmesini ve kilo korunmasını daha da çok kolaylaştırır.Fazla kalori harcamak için egzersiz mutlaka gereklidir. Fizik egzersiz azlığı yalnız şişmanlığa gidişi kolaylaştırmakla kalmaz, kroner kalp hastalığı riskini de arttırır. Yani vücudunuz bir çok hastalığa kapılarını aralamış olur. Egzersiz bir zayıflama programı için oldukça değerlidir ve kasları güçlendirmeye, enerjinizi arttırmaya ve kendinizi sağlıklı hissetmenize yardımcı olur. Zayıflayan insanların genel problemlerinden ve şikayetlerinden biri enerji eksilmesidir. Egzersizin vücudumuza yararları çoktur.Ancak sadece bir egzersiz planına bağlı olarak hızlı bir şekilde zayıflamayı umut etmek yanlıştır.Kilo verimi düzenli olmalı ve en iyi olarak doğru yeme alışkanlıklarının düzenli egzersizle birleştirilmesiyle olur.Fakat tabii ki ufak bir egzersizin bile yağ yakılmasına katkıda bulunacağını unutmamak gerekir. Yakılan bu yağ, günlük kilo dalgalanmalarında görünmeyecek kadar küçük olabilir, ama her küçük parçanın yardımı vardır. Ayrıca egzersizin protein ihtiyaçlarını da arttırabileceği akılda tutulmalıdır. Yavaş yürüme gibi hafif egzersizleri bile önleyen fiziksel bir yetersizliğiniz varsa, hemen pes etmemelisiniz. Sadece aldığınız kaloriyi azaltarak da başarıyla zayıflayabilirsiniz. Tabii bu daha uzun zaman alır.Egzersizle ilgili problemlerden biri motivasyonu korumaktır. Birçok insan zayıflama hedeflerine ulaştıktan sonra, giderek dikkatli yeme programlarının yanı sıra egzersiz programlarına da ilgisini yitirmektedir. İlk olarak bir ya da iki antrenman atlanır, sonra bir defada birkaç tane ve bu böyle devam eder. Bunun sonucunda da bir süre sonra kendilerini yine eski sabit alışkanlıkları içinde bulurlar. “ diye konuştu

YAĞLARDAN VE SORUNLARDAN KURTULUN

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, tahıl ürünleri, meyve, sebze, gibi lifli besinler tüketerek karındaki alfa yağ hücrelerini eritebileceğini kaydederek, “Sindirim sisteminin düzenli olarak çalışmasına özen göstermelisiniz ve su tüketiminizi (günde en az 2 litre su yeterli olacaktır)asla atlamamalısınız.Tahıl ürünlerinin şekerle veya turunçgillerle karıştırılması gaz şikayetlerine yol açabiliyor.Bu nedenle besinleri aynı anda tüketmemeye özen göstermelisiniz. Gaz şikayetlerini gidermek için papaya ya da ananas yemenizde fayda var. Rafine edilmiş karbonhidratlardan ve baklagillerden, uzak durun. Çiğ sebzeleri küçük küçük doğrayarak ya da rendeleyerek tüketin. Sabahları uyanır uyanmaz bir bardak bitki ya da meyve çayı için. Çay, gün içinde yenilen yiyeceklerin daha hızlı ve daha kolay yakılmasını sağlıyor. Bu da karnın düzleşmesi için en önemli etkenlerden biridir. Turunçgiller, sindirim sisteminin işlevini güçlendiriyor. Bu sebeple her gün öğleden önce ya da sonra portakal, greyfurt veya mandalina tüketin. Dilerseniz taze sıkılmış meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz meyve suyuna bir kaç damla limon suyu eklemeyi unutmayın.

Hızlı yemek yememeye özen gösterin.Çünkü hızlı yemek yemeniz daha fazla hava yutmanıza neden olur. Yuttuğunuz havanın dışarı çıkması da sizi gereksiz bir sıkıntıya sokar. Yemeklerden sonra mutlaka biraz adım yürüyün. Çünkü hareketler yoluyla, gazlar bağırsakta ağrıya yol açmayacak ve birikmeyecek şekilde vücuda dağılır. Olgun çiğ meyveler yiyebilirsiniz ama fırında patates, komposta veya haşlanmış meyveler sindirim sisteminiz için çok daha sağlıklıdır. Sporsuz bir hayata ‘‘Hayır’’ demelisiniz.Düzenli egzersiz yapmaya başlarsanız,hareket etmeyi de daha çok sevmeye başlarsınız.Çünkü hareket yaparak kazandığınız form ve enerdi en fazla iki gün sürer.Bu nedenle de egzersiz için iki günlük bir sıklık yeterlidir.Açık havada egzersiz yapmayı tercih edin.Koşu bandı yerine açık havayı seçmenizde fayda var. Hareket sırasında beyin başka düşüncelerden arınıp, vücudun hareketlerine odaklanıyor. Böylece beyin-vücut bir bütün olarak bir ritm içine girmiş oluyor.Bu da sağlıklı düşünmemizi sağlıyor.Haftada üç kez yarımşar saatlik setler halinde yapılmış egzersiz ideal, ama bu 30 dakikayı illede aynı anda yapmanız gerekmiyor. 30 dakikanız yoksa, bunu 10 dakikalık 3 set halinde yaparak da aynı sonuca ulaşırsınız.Tabii ki doğru beslenmeyi de unutmamak gerekiyor.En başta söylediğimiz gibi egzersiz + doğru beslenme sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazlarındandır.” diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 05.11.2013 18:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.