“MANGAL ATEŞİ KANSER YAPABİLİR”

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Uzman Doktoru Güze Özal yaz aylarının gelmesiyle birlikte mesire yerlerini dolduran insanların mangal keyfine olan isteklerine değinerek, mangal ateşinin kanser hastalığını tetikleyici nedenlerden biri olabileceğini belirtti.

20 Haziran 2011 Pazartesi 12:48
“MANGAL ATEŞİ KANSER YAPABİLİR”
Doğu Anadolu’da özellikle mide kanseri türünün yoğun seviyede görüldüğünün altını çizen Uz. Dr. Özal, bunun yanı sıra sigara tüketimin yol açtığı akciğer kanseri türüne de yoğun bir şekilde rastlandığını söyledi. Özal, kanserin nedenlerinin başında yanlış beslenme alışkanlıklarının büyük rol oynadığını belirterek, “Besinleri saklama koşullarının yanlış uygulanması başta olmak üzere, özellikle sıcak havaların gelmesiyle birlikte pikniklerde yakılan mangal ateşi de kanser riskini artırabiliyor.” dedi.
Uzmanlara göre yüksek ısıda kızartılan kırmızı et, kümes hayvanı eti ya da balık etindeki proteinler, heterosiklik amino asit üretiyor. Bu asit, kanserojen madde olarak kabul ediliyor. Mangalla birlikte vücudumuza katma ihtimali bulunan diğer kanserojen madde ise, etteki yağ ve suların damladığında ya da sıcak ızgaraya konulduklarında çıkan ve ete de sinme ihtimali bulunan dumanın içerdiği çok halkalı aromatik hidrokarbonlar. Uzmanlar, insanları ızgara etten uzak durmaları konusunda uyarmaya çalıştıklarını anlatarak, “Izgara et yemeyi nadiren yaptığınız bir şeye dönüştürün. Eğer ızgarada pişmiş bir şey yiyecekseniz de en azından yediğiniz ette siyah ya da yanık olmadığından emin olun” uyarısında bulunuyor.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.