KİLO VERMENİN ENGELLERİ

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, kilo verememenin engellerini anlattı. Kandıralı, “Neden kilo veremiyorum?” sorusunun cevabını işte böyle cevaplandırdı;

07 Ekim 2014 Salı 09:38
KİLO VERMENİN ENGELLERİ
Hem kadın hem erkekte yaşla metabolik hızda bir azalma oluyor . Vücudun normal fonksiyonlaırnı sürdürebilmesi için ihtiyacı olan günlük kalori miktarı azalıyor . Kadınlarda bir de menapoz durumu söz konusu . Östrojen ve progesteron hormon üretimi yavaşlar .Testesteron seviyeleri de daha yavaş bir şekilde azalır . Hormonlardaki bu değişim kadınlar için kilonun bel ve karın çevresinde toplanmasına neden olur.

ÇOK FAZLA BESİN TÜKETİYOR VEYA KENDİNİZİ UZUN SÜRE AÇ BIRAKIYOR OLABİLİRSİNİZ

Porsiyon kontrolü yapın ve gün içinde yediklerinizi not edin. Ana ve ara öğünleri atlamadan beslenmenizi düzenleyin.

YANLIŞ EGZERSİZ YAPIYOR OLABİLİRSİNİZ

Hem kardiyovasküler egzersizlerin hem de ağırlık çalışmalarının bir arada yürütülmesi gerekir . Vücut geliştirmek vücudun kas kütlesini arttıracağından daha fazla yağ yaktıracaktır . Haftada 250 dk orta şiddette bir egzersiz veya 125 dk yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapmak gerekir. Daha fazla kalori yakabilmek için egzersizin yoğunluğunu arttırmalısınız. Vücudunuza uygun egzersizleri bilmek için mutlaka bir egzersiz uzmanıyla çalışın.

ÇOK FAZLA İŞLENMİŞ ÜRÜN TÜKETİYOR OLABİLİRSİNİZ

Beyaz ekmek , krakerler , cipsler , meşrubatlar ve tatlılar vücutta inflamasyona neden olurlar . Karın bölgesindeki yağlarda inflamasyonla ilişkilidir . Bu besinlerin sık tüketimi karın bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Tam tahıllar , meyveler ve sebzeler antioksidanlarla doludur ve inflamatuar karşıtı özellikleri vardır , karın bölgesindeki yağlanmayı önlerler.

YANLIŞ YAĞLARI YİYOR OLABİLİRSİNİZ

Yüksek oranda doymuş yağ alımı ( süt ve ette bulunan ) organ çevresindeki yağlanmayı arttırır . Tekli doymamış yağ asitleri ( zeytin ve avokadoda bulunan ) ve spesifik çoklu doymamış yağ asidi ( omega 3 gibi ( ceviz, ayçiçeği tohumu ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan ) vücutta inflamasyon karşıtı görev görürler . Unutulmamalıdır ki hangi çeşit yağ olursa olsun fazla tüketimi kalori alımını arttırır ve kilo yapar . Sağlıklı yağları da belli porsiyonlarda , dengeli tüketin.

FAZLA STRES YAPIYOR OLABİLİRSİNİZ

Stres anında yüksek yağlı , yüksek kalorili besinleri tüketme eğilimimiz arttığı gibi , stres hormonu kortizolde vücut yağ hücrelerinin büyümesine neden olup, vücut yağ miktarını arttırabilir. Yapılan çalışmalarda yüksek kortizol seviyeleri de daha yüksek viseral yağlanma ( organ çevresi yağlanma ) ile ilişkili bulunmuştur.

DÜZENLİ UYKU UYUMUYOR OLABİLİRSİNİZ

16 yıl süren 70 bin kadın üzerinde yapılan bir çalışmada 5 saat ve altı uyku uyuyanlar 7 saat uyku uyuyanlarla karşılaştırıldığında çalışma sonunda 14-15 kilo alması %30 daha yüksek bulunmuştur.

HORMONAL BİR BOZUKLUK OLABİLİR

Elma tip vücut yapısına sahip olup, fazla kilolu iseniz, testesteron seviyeleriniz de yüksek çıktıysa polikistik over sendromu söz konusu olabilir, kilo vermekte zorlanırsınız. Ön diyabet tanısıda konabilir veya diyabet hastası bile olabilirsiniz . Bir kan tahlili yaptırıp , doktor kontrolünden geçin.

MOTİVASYONDA EKSİKLİK OLABİLİR

Karın bölgesi yağı azaltmak düşük kalorili , yüksek lifli , karbonhidrat ve şekerden düşük bir diyet eşliğinde kardiyovasküler ve ağırlık egzersizlerini de gerektirir. Sıkı takip ve zaman gerektirecek bu iş için kararlı olun.”

Editör

Son Güncelleme: 07.10.2014 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.