KENDİ CHECK-UP’INIZI KENDİNİZ YAPIN

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, kişinin bedenini en iyi kendisinin bildiğini ve anladığını belirterek, “Her zamankinin dışındaki değişimler bedeninizde bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir” dedi.

06 Kasım 2013 Çarşamba 15:14
KENDİ CHECK-UP’INIZI KENDİNİZ YAPIN
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

TIRNAKLARINIZ MOR VE KALINSA DİKKAT

Tırnaklarınızda hafif mavilik ya da morluk görürseniz bu bir kalp hastalığıyla karşı karşıya olduğunuzun göstergesi olabilir.Tırnaklarınızın aşırı kalın ya da tümsekliyse de nefes ve akciğer sorunları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Beyaz çizgiler vitamin ve mineral eksikliği, tırnak dibinden itibaren beyaz renk kansızlık belirtisi olabilir. Sonradan yuvarlak ve oval hale gelen tırnaklar akciğer hastalığının işareti olabilir.

DAKİKADA KAÇ NEFES ALIYORSUNUZ ?

Dakikada 15 kez ve daha altında nefes alıp veriyorsanız sağlıklı ciğerlere sahipsiniz fakat bu sayı 25’e çıkıyorsa o zaman sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Kalp hastalıkları, kansızlık bazı zehirlenmeler ve kimyasal buhar temasları nefes alıp vermenizi arttırabilir.

GÖZLERİNİZE BİR BAKIN

Aynanın karşısına geçin ve gözlerinize bir bakın. İris’in etrafında beyaz bir daire varsa bu kolesterol seviyenizin yüksek olduğu anlamına ve en önemlisi de ani şekilde yaklaşan bir kalp sorununa işaret. Gözünüzün normalde beyaz olması gereken durumun sarılığı adı üstünde “Sarılık” hastalığının belirtisi olabilir. Eğer bu renk açık mavi-mor ise kansızlık açısından değerlendirilmeniz gerekir. Daha koyu maviye yakın renkler ise bazı metabolik kemik hastalıklarının habercisi olabilir.

AVUÇ İÇİNİZİ YÜZÜNÜZE ÇEVİRİN

Avuç içlerinizi yüzünüze çevirerek ona iyice ve dikkatlice bir bakın. Eğer kırmızı ve lekeli ise karaciğerinizde bir sorun olabilir. Avuç içi çizgileriniz pembe-kırmızı olmalıdır. Yeterince pembe değilse ve hatta beyazsa kansızlık ile ilgili olarak doktor başvurunuzu yapın.

SIRA KAS KONTROLÜNDE

Düz bir yere sırt üstü yatın ve bacaklarınızı dümdüz uzatın ve ardından bir bacağınızı havaya kaldırın.Birinden ayağınızı bastırması için yardım isteyin.Eğer bacağınız yere düşüyorsa ,kaslarınız da bir zayıflık olduğu anlamına geliyor.

GÖZLERİNİZİN GÖRÜŞ MESAFESİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Gözünüzün hemen altında elmacık kemiğiniz üzerine bir cetvel yerleştirin ve cetvelin üstüne bir kredi kartı koyarak kartı en rahat okuduğunuz uzaklığı ölçün. Ne kadar yakın olursa olsun kartı rahat okuyabiliyorsanız göz sağlığınızın iyi olduğu anlamına geliyor. Aksi takdirde göz hastalıkları uzmanlarının misafiri olun.

NASIL BİR VÜCUT TİPİNİZ VAR ?

Vücut şekliniz elmaya benziyorsa yani yağlarınız belinizin çevresinde toplanıyorsa, kalp sorunu yaşama riskiniz diğerlerinden daha da fazla. Erkeklerde de (sözüm meclisten dışarı) Armut tipi şişmanlama yaygındır.

TUVALET SIKLIĞINIZI BİR DÜŞÜNÜN

Her 3 saatte bir tuvalette birden çok gidiyorsanız bu diyabetin en erken sinyallerinden biri demektir. İdrar yolu infeksiyonlarında, susuz diyabette, idrar söktürücülerinin kullanımında da sık idrara çıkma olabilir. Hanımlarda idrar torbası sarkması durumlarında, nörojen mesane durumlarında da sık idrara çıkma görülebilir.

NABIZ KONTROLÜNÜZÜ YAPIN

Nabzınız ne kadar yavaş atıyorsa yanı 70’in altında ise mesele yok. Ancak 50 nin altındaysa veya sık sık 120 nin üstüne çıkıyorsa doktora başvurma zamanı geldi demektir. Anormal veya düzensiz kalp atışları da kalbin kontrol edilmesini gerektiren önemli bir durumdur.

PARMAK UZUNLUĞUNUZUN NEYİN GÖSTERGESİ ?

Aynı uzunluktaki yüzük ve işaret parmakları kişilerin kalp krizi geçirme riskinin oldukça fazla olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade eden çalışmalar olsa da şişmanlık, artmış stres, sigara, şeker hastalığı, hareketsizlik, ailede kalp hastalığı geçmişi gibi durumlar oldukça önemlidir. Uzun ve ince parmak yapısı, uzun boy ve kol ile birlikteyse Marfan Sendromu denilen hastalığın belirtisi olabilir.

AYAK BİLEKLERİ VE ÇUKURLAR

Kalp,akciğer,böbrek sorunlarıyla karşı karşıya olup olmadığınızı başparmağınızla ayak bileğinizin arka kısmına bastırarak anlayabilirsiniz.Eğer bastırdığınız noktada çok fazla çukurluk oluşuyorsa ihmal etmeyin. Her ne kadar uzun seyahatler sonrası ayaklarımız şişse de bu şişlik sürekli kalıyor ise sebebinin bir doktora danışmamız gerekiyor demektir.

Editör

Son Güncelleme: 06.11.2013 15:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.