HORMONLU GIDALAR ÇOCUKLARDA ERKEN ERGENLİĞE YOL AÇIYOR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, son dönemlerde artan hormonlu gıdaların çocukların hormonal sistemini bozarak erken ergenliğe girmesine neden olduğunu söyledi.

04 Kasım 2013 Pazartesi 11:36
HORMONLU GIDALAR ÇOCUKLARDA ERKEN ERGENLİĞE YOL AÇIYOR
Ergenlik fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan bir gelişme süreci olduğunu ifade eden Uzmanı Dr. Orhan Karaca, ergenliğin çocukluktan erişkinliğe geçilen bir koridora benzediğini söyledi. Psikiyatri Uzmanı Dr. Orhan Karaca, “Ergenlikte olgunlaşma yolculuğu yıllar alır. Ancak bazı çocuklar bu sürece beklenenden daha kısa sürede girerler. İşte erken ergenlik erkeklerde 9 yaş, kızlarda ise 8 yaşından önce ergenliğe dair belirtilerin başlaması durumudur. Erkeklerde testis (yumurta), kızlarda meme dokusunda değişikliklerin başlaması, tüylenmede artış olması bu dönemin başladığına işaret eder.” diye konuştu.

ERGENLİĞİN NEDENLERİ NELERDİR?

Dr. Orhan Karaca, “ Bazı vakalarda sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ailede ergenliğe erken girme öyküsünün bulunması, hipofiz, tiroid ve böbrek üstü bezlerinde yapısal ve fonksiyonel bozulmalar başlıca nedenlerdir. Ayrıca son dönemlerde artan hormonlu gıdalar çocukların hormonal sistemini bozarak erken ergenliğe girmeye neden olabilmektedir. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, katkı maddeli, hormonlu gıdaların erken ergenlikte payı var mıdır. Bu faktörler çocukların erken ergenliğe girmesinde olumsuz rol oynayabilmektedir. Bu nedenle çocuklarımızın beslenmesine dikkat etmeli, fiziksel ve ruhsal sağlığının iyi durumda olması için azami gayret göstermeliyiz.” dedi.

BU DURUM ÇOCUĞUN YAŞAMINI NASIL ETKİLİYOR?

Karaca, “Etrafındaki insanların büyümesini beğenen yorumları nedeniyle kendine güveni artan çocuk, bir yandan bunun keyif ve gururunu yaşarken diğer yandan neden sürekli doktora götürüldüğünü anlamaya çalışır. Akranları arasında fiziksel olarak seçilmeye, daha gösterişli bir görünüme sahip olmaya başlar. Akranları çocuğa benzerken kendisi özenerek izlediği erişkinlere benzemeye başlar. Ancak süreç her çocukta böyle işlemez. Bazı çocuklar ise bütün dikkati üzerine çektiğini düşünerek utangaçlaşıp, içe kapanır. Bir yandan fiziksel değişimler yaşamakta olan çocuk diğer yandan büyükler tarafından takdir edilen vücut değişikliklerinin annesi ve babası için neden sorun olduğunu anlamlandıramaz. Hastane, tetkik, ilaç, tedavi gibi süreçlerle tanışır. Ailesinin kaygılanması ile kaygılanıp, üzülebilir. Kendisinde olumsuz bir şeylerin olduğunu, bunun kendisinden gizlendiğini de düşünebilir. Zaten ergenliğe erken girerek zihinsel karışıklık yaşayan çocuğun zihni iyice karışır.” dedi.

ERGENLİĞİ DURDURMAK YA DA ERTELEMEK MÜMKÜN MÜ?

Erken ergenliğin tedavisi olup olmadığı konusunda çocuklara en önemli desteği çocuk endokrinoloji uzmanlarının verebileceğini ifade eden Karaca, “ Gerek tetkik gerekse tedavi açısından doğru adres çocuk endokrinologlarıdır. Anne, baba veya çocuğun yaşanan gelişmeler nedeniyle gerginlik yaşaması, çocuğun fiziksel gelişiminin erken duracağı düşüncesi anne-babayı üzülebilir ve kaygılandırabilir. Özellikle kronikleşen vakalarda işin içinden çıkmak zorlaşabilir. Böyle sorunlar yaşayan ailelerin bir psikiyatri uzmanından yardım alması yararlı olur.” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 04.11.2013 11:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.