ERZURUM’DA “DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” ETKİNLİĞİ

Erzurum’da “Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında düzenlenen etkinliklerde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara danışmanlık yapılarak sigaranın neden olduğu zararlar anlatıldı.

29 Mayıs 2015 Cuma 23:35
ERZURUM’DA “DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ” ETKİNLİĞİ
Erzurum’da “Dünya Tütünsüz Günü” kapsamında düzenlenen etkinliklerde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara danışmanlık yapılarak sigaranın neden olduğu zararlar anlatıldı. 

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen Havuzbaşı Meydanı’ndaki etkinliklere Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hakkı Yeşilyurt, Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarına değinerek, sigaranın 50’nin üzerinde hastalığa yol açtığını söyledi. Sigaradan kaynaklanan hastalık ve ölümlerin önlenebilir olduğunu ifade eden Çankaya, “Dünyada 1.3 milyar kişi ülkemizde ise yaklaşık 15 milyon kişi sigara kullanıyor. Her yıl dünyada 600 bin, ülkemizde de 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı olarak gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara sadece içenleri değil yanındaki pasif içiçileri de etkiliyor. Yaklaşık dünyada 700 milyon çocuk sigara dumanına maruz kalıyor” dedi.

Sigarayla mücadelenin ceza kesmekten ibaret olmadığını savunan Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, “Sigara yasağı sağlık için olmazsa olmaz bir sorumluluktur. İnsan kendine karşı hep vefasızdır. İnsan kendine karşı verdiği sözleri yerine getirmemektedir. İnsanın kendisine verdiği zararı bütün insanlık verememektedir. Bu sigara da böyle birşey. Bu bireysel irade meselesi. Bununla kalmıyor toplumsal olarak zarar verebiliyor. Bu sebeple sigarayla topyekün mücadele etmek gerekiyor. Ceza kesmekle olmayan bir konu. Mücadele eden arkadaşlara her zaman destek olunmalıdır” diye konuştu.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Doktoru Nurhan Döner Aktaş’ın birbirinden güzel şarkılarını seslendirdiği konser sonrası, Yakutiye Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Okutmanı Muharrem Altunkaynak’ın sigaranın zararlarını anlatan resim sergilerinin açılışını yapan protokol heyeti, kurulan stantlardaki karbonmonoksit ölçüm cihazına üfleyerek vücutlarındaki karbonmonoksit değerlerine öğrendiler.

Sigara yasağı konusunda hassas olan işletmeler ve sigara bırakan vatandaşların ödüllendirilmesinin ardından katılımcılar sergiyi gezdiler.

Editör

Son Güncelleme: 29.05.2015 23:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.