40 YAŞINDAN SONRA DİKKAT!

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, 40 yaşından sonra metabolizmanın yavaşladığını belirterek, ileri yaşta kilo koruma nasıl olabilir, neler yapılmalı? Konusunda değerlendirmelerde bulundu.

29 Nisan 2015 Çarşamba 07:19
40 YAŞINDAN SONRA DİKKAT!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, 40 yaşından sonra metabolizmanın yavaşladığını belirterek, ileri yaşta kilo koruma nasıl olabilir, neler yapılmalı? Konusunda değerlendirmelerde bulundu. Selçuk, “Metabolizmaya sizin kontrolünüzde yapabileceğiniz en büyük destek spor yapmak ve dengeli beslenmektir” diye konuştu. 

Yaş arttıkça bazal metabolizma hızı düştüğünü, ilk adımın ise gerçekleri kabullenmek olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Yaş arttıkça özellikle 40 yaş ve sonrasında bazal metabolizma yavaşlar. Vücudunuzun harcayacağı kalori miktarı azalır. Yemeklerinizin porsiyon ve çeşidini azaltmak alınması gereken bir önlemdir. Metabolizmaya sizin kontrolünüzde yapabileceğiniz en büyük destek spor yapmak ve dengeli beslenmektir. 40 yaşına girerken beden kitle indeksi 30 ve üzerindeyse muhakkak kilo vermelisiniz. Özellikle menapoz öncesi olarak da bilinen bu süreç vücudun yağlanma sürecine girdiği dönemdir. Kilo sorunu olan bir kadın 40 yaş sonrasında bu sorununun 2 katına çıkabilme ihtimalini göz ardı etmemelidir” diye konuştu.

40 YAŞINDA UYGULANMASI GEREKEN DİYETİN İÇERİĞİNDE OLMAZSA OLMAZLAR!

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, daha sonra şunları kaydetti; “En önemli ilk adımlardan birisi güne iyi ve zinde bir başlangıç yapmaktır. Yeterli uyku süresi 5-6 saattir. Bu kişiye göre değişse de dinlenik olarak kalkmak için düzenli bir uyku saati belirlenmelidir. İyi bir başlangıç için kahvaltı şart. Vücudun en çok besine ihtiyaç duyduğu ve en verimli olduğu saatler sabah saatleridir. Temel besin öğeleri alınmadan öğün düzeni sağlanamaz.

Formda kalmak için kahvaltıyı evden çıkmadan veya işyerinde saat 9’ u geçmeden yapmak gerekir. Hamur işi besinler kahvaltı ve öğleden sonraki çayların yanında özellikle hanımların vazgeçilmezleridir. Oysaki simit, poğaça, börek, kruvasan, kurabiye gibi besinler ilerleyen saatlerde hızlı acıktırır ve vücudu yağlandırmaktadır. Kahvaltının en pratik tarifler; yumurta, süt peynir, ekmek, tam buğday ekmeğinden sandwitchler, yulaf, yoğurt veya meyve gibi karışımlardır.

Amerikan Diyetisyenler Birliği önerileri yaş arttıkça en çok sıvı tüketiminin artması gerektiğiniz vurgulamaktadır. Vücutta sıvı dengesinin sağlanması için günlük miktar kadınlarda 2.7 litre sıvı almayı yeterlidir. Sıvıyı içtiğimiz sudan, çay, kahve gibi içeceklerden ayrıca meyve ve sebzelerden almaktayız. Alınması gereken minimal su miktarı 10- 12 bardaktır. Bu spor yapan yüksek enerji harcaması olanlarda emzirme dönemindeki kadınlarda artmaktadır. Yemeklerden önce veya yemekle alınabilir. İştahı azaltır. Susama hissini beklemeden su içmeye özen gösterilmelidir. Yemek siparişi verirken suyu da istemek zamanla su içme alışkanlığı kazandıracaktır.

40 yaş ve sonrasında süt, yoğurt, peynir ayran gibi süt ürünlerini yarım yağlı tüketmek gerekir. Bu sayede diyetin tuz ve yağ içeriği büyük ölçüde azalacaktır.

Hep ihmal edilen öğünler ara öğünlerdir. Oysaki metabolizmanın düşmemesi için en az bir ara öğün yakıt anlamına gelir. Tatlı ve hamurlu besinleri en fazla tüketen ve en fazla ihtiyaç duyan kişiler ara öğün yapmayan ve gün içinde doğru karbonhidratlı besinler seçmeyenlerdir. Örneğin sabah açma, öğle öğününde sadwitch veya fast food tüketen bir kişi öğleden sonra tatlı besinlere daha çok ihtiyaç duyabilir. Gün içinde metabolizmamız enerji açığını aldığımız gıdalardan karşılar. Basit şekerli karbonhidratlar ağırlıklı beslenen kişilerde bu karbonhidrat hızlıca kullanılacağı için kişi çok kısa sürede acıkacaktır. Özellikle en uzun aç kalınan ikindi ara öğünü atlanmamalıdır. Taze ya da kuru meyve, kuruyemişler, bisküvi, yoğurt, galeta veya küçük sadwitchler önceden günlük olarak temin edilmelidir.

Diyet yapan ve çalışan kadınların doğru bildiği yanlışlar öğle yemeğinde sadece salata ve çorba almak veya işyerinde çıkan yemek yağlı düşüncesi ile dışarıdan sandwitch veya ızgara siparişi vermektir. Sadece çorba ve salata diyeti evet kilo verdirecektir, fakat hem kas kaybettirecek hem de uzun süre uygulanabilir olmayacaktır. Az yemek yemek akşama doğru iştahı artıracaktır. Evde atıştırma isteğini artıracaktır. Dışarıdan verilen siparişe gelince mecbur kalmadıkça tabldot seçmek avantaj. Çünkü sipariş edilen yemeğin porsiyon miktarı fazla olur, yanında pilav veya patates gibi garnitürü ile gelir ve nedense bunlar da yemekle beraber dayanılamaz ve tüketilir.”

Editör

Son Güncelleme: 29.04.2015 07:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.