Rakımı 2 bin olan Erzurum, çok önemli bir özelliğe sahip. Nedir bu özellik diye soracak olursanız hemen söyleyelim.  Ülkemizde güneşlenme süresi en fazla olan illerden birisi Erzurum. Ne yazık ki, bugüne kadar bu avantajı kullanamadık. Bugüne kadar diyorum çünkü artık kullanabileceğiz. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Güneş enerji istasyonu ve tatil köyü adlı bir projelerinin olduğunu anlattı.
Projenin içeriğinde ne olduğunu henüz bilmiyoruz ama uygulanabilirliği yüksek bir proje olduğu kesin.  Şehre güneş panelleri kurularak, yenilenebilir enerji elde edilecek. Meteoroloji verilerine göre, kara kışlarıyla ünlü olan Erzurum’da yıllık güneşlenme süresi 2 bin 504 saat. Bu hesaba göre yılın 104 günü Erzurum güneşleniyor.  Güneş enerji sistemlerinde panele 5-10 dakika arası güneş vurması yeterli oluyor. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliklerini de hesaba kattığımız zaman Erzurum’da güneşlenilen gün sayısı 200 günü geçiyor.
Bir yıl içinde ısınmaya en iyi ihtimalle 2 - 3 bin lira arasında para ödeyen Erzurum’da bahsedilen projenin hayata geçirilmesi halinde kent gerçek manada bir cazibe merkezi haline gelecektir. Çünkü, şehir insanının en büyük gider kalemini ısınma oluşturuyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projeyi hayata geçirmesi halinde kim bilir belki de şehirde her yıl artarak devam eden göç sorunu frenleyecek, hatta yıllardan beridir hepimizin dilinde olan sanayi bile şehre gelebilecektir. Gelmese bile Erzurum’da yaşayanlar her yıl 2 bin lira kar eder hale gelecekler.
Başkan Sekmen’in kurmayı planladığı sistemin yanı sıra bir de son yıllarda yönünü turizme çeviren Erzurum’a tatil köyü kurulacak. Özellikle kış aylarında bir çekim merkezi haline gelmeye başlayan şehir, bu projeyle de öyle tahmin ediyorum ki, adeta kanatlanacak. Belki bizlerde tatil uzun uzun uyuma anlamına geliyor. Fakat  dünya insanlarının tatil anlayışı bizlerden çok farklı. Yeni yerler görme, farklı coğrafyaları keşfetme anlamlarına geliyor. Dünyadaki çoğu insan yılın belirli dönemlerini tatile ayırıyor. Madem bizlerde turizm alanında varız o halde insanlara imkanlar sunmamız, kaliteli, mekanlar hazırlamamız gerekiyor.
Çok basit bir örnek vereyim. Okyanusun ortasında adalardan oluşan dünyaca ünlü Havai’nin toplam nüfusu 1 buçuk milyon.  Fakat yıllık 7 milyon turist buraya tatile gidiyor.  Ve bu ülkenin tek gelir kalemi de turizm. Demem o ki,  Erzurum neden bir Havai olmasın? Eğer istersek bal gibi olur.
İnşallah Başkan Sekmen,  projelerini kısa zamanda hayata geçirir ve döneminde Erzurum, kendi tabiriyle bir rüya kent olur.  Artık Erzurumlu kabus istemiyor, rüyalarını gerçeğe dönüştürmek istiyor.
Çünkü, Erzurum’un kaybedecek zamanı kalmadı…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa AK 2014-08-28 20:33:11

dört tane kaldirima taş koyduya artik süper başkan olur. hemşeri̇m i̇nsanlar akin akin bu memleketten göç edi̇yor. ne rüyasi ne kabusu. erzurumdan kaçan kurtuluyor. seni̇n başkanin daha taş üstüne taş koymasi. rüyalarimizda rüya şehi̇r oluruz. zaten erzurum basini i̇şi̇ni̇ doğru dürüst yapsaydi bu memleket cennet olurdu.

Avatar
Osman yıldırım 2014-08-23 19:46:55

at babam at. nasıl olsa mühür sende at.

Avatar
YASEMİN 2014-08-22 20:13:31

bi̇z küçük ahmeti̇ arariz gi̇bi̇ geli̇yor bana

Avatar
Yorum 2014-08-21 23:14:14

Adam proje makinesi gibi...
Orta da hiç bir şey yok

Avatar
Erzurum Aziziye 2014-08-21 09:38:08

Nasrettin hoca nin fıkrası gibi