(*1)Mutmain= Kalbin, inanmış, razı, emin ve mutlu olması demektir!

Zikir, Allah’ın her şeyden her an haberi olduğunu düşünerek buna uygun yaşamaktır!

“Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla mutmain olur! Râd 28. Ayet!

Mutsuzum diyor! Dünyada olabilecek hemen her şeye sahip! Ağzıyla söylemese bile yüzü mutsuzum diyor! Yüzü asık! Canı sıkılıyor!

Üstündeki giyecekler marka! Arabası var, parası var, karnı tok, yarın endişesi yok; mutsuz!

Kariyeri var, saygın, emrinde adamlar var; mutsuz!

Babadan var, kira gelirleri, bankada para var; mutsuz!

Tam tersi de olabiliyor; hiçbir şeyi yok, yarına endişeli; mutsuz! Anlaşılabilir bir sıkıntı ve kaygı içerisinde en azından!

Maddeyi kötüye kullanma bozukluğu olan sigara, alkol, esrar veya eroin gibi madde kullananların ortak şikâyetleri mutsuz olmalarıdır! Hayatın bir ucundan yakalayamamanın, hayata adapte olamamanın ve hayata en kötü tutunma şeklini denemenin adıdır maddeyi kötüye kullanma bozukluğu!

Her şeyimiz var mutsuz, hiçbir şeyimiz yok; mutsuzuz!

İki konuya değineceğim!

Birincisi zikir; Allah’ı zikretmek!

İkincisi; hayrı ve şerri Allah’tan bilmek!

Zikir ne mütemadiyen dilinle Allah demek, ne bir takım duaları tespih ederek sıralamaktır. Allah veya dualar ağzında; aklında dünyalık, dilinde, kalbinde dünya, endişeler, arzular! Biraz tuhaf! Hatta tespih çekerken belli rakamlarda saymak; yarın şu kadar teşbih çekmiştim demek için mi acaba? Kalpte Allah yoksa elli milyon tespih çeksem ne olur?

Zikir, Allah’ın her şeyden her an haberi olduğunu düşünerek buna uygun yaşamaktır! Zikir; Allah’ın bir kelamını tefekkür etmektir.

Mesela: “Hiçbir şey Allah’a denk değildir” İhlas 4. Ayet! Ne anlama geldiğini düşünmek zikirdir!

Mesela: “O, din gününün Malikidir”! Fatiha 3. Ayet! Demek ki; tek Rab, tek Efendi, tek söz sahibi, her şeye Hâkim ve otorite Allah’tır! Tefekkür et, edebildiğin kadar; işte bunu düşünmek zikirdir!

Mesela: “Sadece Sana kulluk ederiz ve ancak Senden yardım dilleriz”! Fatiha 4. Ayet! Allah’tan başka hiçbir şeye itaat ve ibadet etmeyiz, Allah’tan başka kimseden yardım beklemeyiz demektir. Bu çok önemlidir; bu inanç, bu konuda tefekkür ve zikir bizi şirkten korur! Putperestlik adetlerinden kalma alışkanlıklar olan nazar boncuğu, muska, iğde dalı, bir takım taşlar bizi koruyamaz ve koruduğuna inanmak şirktir!

Bu ayetler ve bütün ayetlerin üzerinde Allah’ın ne dediğini, bizden nasıl bir inanca sahip olmamızı istediğini, derin anlamlarını, tefekkür etmenin adıdır; zikir etmek!

Başımıza gelebilecek, hastalıklar, felaketler, kazalar, belalar, zenginlik ve fakirlikler, dertlerimize deva, hastalıklarımıza şifalar; Allah’tandır!

Musallat olmalar, kaderin bir araya getirerek ilişkiye sokulduğumuz bütün insan, eşya, hayvanlar imtihanımız gereği kaderimizdir ve Allah’tandır!

Zenginlik ve fakirlik, hastalık, dert, musibet ve sağlık ve şifa da Allah’tandır!

Bu elimizden gelen gayreti yapmayacağımız anlamına gelmez! Şifa aramak için doktora gitmek, dertlerimize deva aramak, fakirlikten kurtulmak için çalışmak, rızkımızı genişletmek için çalışmamız; konforumuzu artırmak için çabalamamız olmamalı anlamı taşımıyor. Ceht etmek bizdendir, sonuç Allah’ın takdiridir. İstemek, yalvarmak, çalışmak, çabalamak, yorulmak bizden; gayret ve Hak Allah’tandır; verir, vermez, takdir O’nundur!

Herhangi meşru ve helal bir konuda hırs yapmadan, adaleti, hukuku, gerekli kanunlara uyarak çalışmak ve Allah’tan istemekte bir beis yok! İstediğimizin olmaması durumunda mutsuz olmamız yanlıştır; bir iş illa her gayrete rağmen olmadıysa bunda da bir hayır vardır diye düşünmek ve Allah’ın istemediğini düşünerek gene şükretmek kalplerimizde bir gama, kedere yol açmaz. Allah böyle istedi, böyle oldu diye düşünmek kalbi mutmain eder! Aksi düşünmek; mutsuzluğa yol açar.

Kalbimizi mutlu etmenin yolu Allah’tan adaletsiz bir şey istememek, meşru olmayan bir şeye talip olmamakla başlar. Mesela çocuğunu, bir yakınını işe yerleştirmek istiyorsun, aracı, ricacı, rüşvetçi, sınava fesat karıştırıcı kullanıyor ve sevdiğin işe girince kalbin mutmain oluyor(!). Adaletten saparak, kul hakkına batıp mutmain olmak ancak şeytanın vereceği bir sahte mutluluktur ki; buna kesinlikle meydan vermemek için mutlaka adaletli olmak gerekir; Müslümana yakışan budur!

Müslümanın kalbi hep mutmaindir!

Kalbi mutmain olanların varacağı yer cennettir! Fecr Suresi. 27. 28. 29. 30. Ayeti kelimeler!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.