Ramazan ayı geldiğinde camilerimizde Kuran okunur, insanlarımız hatim, mukabele olarak dinlenir, arife günü de okunan bütün hatimlerin duaları edilir.

Bu bir gelenek!

Çok da güzel bir gelenek!

Burada bir “amma” gerekiyor bence; Allah’ın istediği Kuran okuma böyle mi olmalıdır; el cevap; hayır!

İki sıkıntı var; birincisi; kendi dilinde okumayarak Allah’ın emirlerini anlayamamak, bilmemek. Allah’ın istediği Kuran okumak şekli bu olamaz. Çünkü Allah, Kuranı bütün insanlığa göndermiş ve Müslümanlar Kuran’ı anlayamayacağını düşünerek, okumuyor. Oysa Allah, Kamer suresinde üç ayette (17. 22. 32. Ayetler) “Kuran’ı anlamamız için kolaylaştırdığını” söylüyor. Ne yazık ki hala okursak anlayamayız diyen insanlara sıklıkla rastlıyorum. Allah’ın buyruğu olduğu halde anlamazsınız diyenlerin cüretkârlıkları bilgilerinden değildir; kibarlıkla şeytanın vesvesesi veya aldatmasıyla, şaşırtmasıyladır diye yorumlayabilirim.

İkinci sıkıntı da Kuranı parayla okumak, Kuran okumaktan veya herhangi bir dini bir konudan para kazanmaya çalışmak! Hemen Yasin suresi 21. Ayete bakalım; “Sizden bir ücret istemeyen o zata tabi olunuz. Onlar doğru yola ulaşmış kimselerdir”. Bazı kaynaklar bu zat’ın Peygamberimiz olduğunu ve O’na uymamız emrolunduğunu yazmaktadırlar. Peygamberlerin dinimizden para kazanma adeti olmadığı için bizim bazı insanların dinden para kazanmaları çirkin bir bidattır.

Ve Bakara Suresi 174. Ayet müthiş bir şekilde dinden para kazanmaya çalışanları ve bildiklerinin bir kısmını gizlemeğe çalışanları şiddetle uyarıyor; “Allah’ın indirdiği kitabın bir bölümünü gizleyenler ve onu az bir karşılık için satanlar yok mu; onlar karınlarına ateşten başka bir şey doldurmuyorlar. Allah kıyamet gününde onlarla konuşmayacak, onları arındırmayacak! Onlar için elem verici bir azap vardır!”

Ve Bakara suresi 175. Ayet:Onlar doğru yol karşılığında sapkınlığı, mağfiret karşılığında azabı satın almış kimselerdir. Ateşe ne kadar da dayanıklılarmış”.

Mübarek ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde Allah’ın Kitabını anlamaya çalışarak okumalıyız. Allah bizden anlamamızı istiyor, anlamaya çalışmamızı emretmiş. Anlamadıktan sonra tecvitli okumak, güzel sesli hafızlardan dinlemek, güzel yazmak aslında çok anlam ifade etmiyor; manayı kavramadıktan, anlamadıktan sonra!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.