Palandöken’de kayak sezonu açılmak üzere. Erzurum Büyükşehir Belediyesi geçen sene başlatmış olduğu Winter-Fest organizasyonuyla sezon açılışlarını geleneksel kış festivali haline getirmek istiyor. Bilhassa Büyükşehir Belediyesi genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin’in Başkan Sekmen’in talimatıyla bu konu üzerine ciddi emek sarf ettiğini görüyoruz.
 
Peki, Palandöken ne zaman kış turizm merkezi olmaya başladı ve Erzurum’da ilk Kar Şenlikleri ne zaman yapıldı? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yaptığı dönemde Palandöken için özel gayret gösteren Gürkan Ertaş amcamın kaleminden Palandöken Kış Turizm Merkezi’nin öyküsü ve bazı hakikatler:
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda görev yaptığım dönemde (1987-2000) ülke turizmimiz yeni yeni kıpırdamaya başlamıştı. Kıyı turizmi oldukça hızlı bir gelişim göstermiş ancak diğer turizm türleri henüz istenen düzeye kavuşmamıştı. İşte öyle bir dönemde Bakanımız Sayın Tınaz Titiz’le başlayan “turizmin çeşitlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve 12 aya yayılması” politikası, biz bakanlık çalışanlarını ülke potansiyelini belirleme ve değerlendirme çalışmalarına itmiştir. Bu çerçevede “kültür turizmi”, “termal turizm”, “kış sporları ve kayak merkezleri planlaması” ve “golf turizmi” gibi çeşitli turizm türleri için projeler başlatılmıştır. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nin planlaması da işte bu dönemde gerçekleşmiştir.
 
Bu çerçevede Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile yürütülen koordineli çalışmalar sonucu Palandöken Kış Sporları Turizm Master planı DPT tarafından uluslararası ihaleye çıkartılmış ve plan Kanadalı DELCAN International Co. firmasına yaptırılmıştır.
 
 Bu planın ana kararlarına göre Palandöken Kış Sporları ve Turizm Merkezi 3 ana bölgeden oluşmaktadır.
1-Gez Yaylası: 10600 kayakçı/gün
2-Hınıs Boğazı: 6500 kayakçı/gün
3-Konaklı: 14300 kayakçı/gün kapasitelidir. Merkezde aynı anda 31.400 kişi kayak yapabilecektir. Kayak alanı 200 kilometrekareden fazladır.
 
Tüm planlama alanında öngörülen konaklama yatak kapasitesi ise 6.000 yatak civarındadır.
Aynı politikalar Tınaz Bey’den sonra gelen Bakanımız İlhan Aküzüm döneminde de benimsenmiş ve bu çerçevede Sarıkamış Cıbıltepe Kayak Merkezi bizzat Bakanlığımız tarafından planlanmıştır. Her iki kayak merkezinde illerin özel idareleri koordine edilerek altyapı çalışmalarına maddi katkılarda bulunulmuştur.
 
İlhan Bey’den sonra gelen Bakanımız Abdulkadir Ateş hem aynı politikayı benimseyerek yürütmüş hem de tanıtıma inanılmaz bir önem vermiştir. Oluşturulan yeni turizm alan ve merkezleri; oralarda düzenlenen bir takım etkinlikler yoluyla gerek yurt içinde gerekse yurt dışında tanıtılmaya çalışılmıştır. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nin tanıtımı da işte böyle bir etkinlikle gerçekleştirilmiştir.
 
8-11 Nisan 1993 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz bu tanıtım etkinliğini “Palandöken-Sarıkamış Kar Şenlikleri” adı altında düzenlemiştik. Nisan’ın başına aldığımız bu etkinlikle; kayak merkezlerimizin tanıtımının yanı sıra bu merkezlerdeki kayak sezonunun ne kadar uzun olduğunu da vurgulamak istemiştik. Bu projenin organizasyonunu o zaman Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı olarak ben üstlenmiştim. Bu projede inanılmaz bir heves ve şevkle çalışan ve projenin gerçekleştirilmesine katkı yapan herkesi şükranla anmak isterim:
 
Bunların başında; Turizm Bakanlığından; Planlama Şube Müdürü Işın Sun, Planlama Daire Başkanı Ebru Ertan, Altyapı Dairesi Başkanı Muzaffer İnce, Tanıtma Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürleri Zehra Sulupınar ve Nihal Alikaya, Erzurum’dan o dönemdeki Valimiz Mehmet Ağar, Vali yardımcısı Mustafa Tamer, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nihat Gezder, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Yeniyurt Bayrak, Turizm İl Müdürü Tuncer Kızıloğlu ve Müdür Yardımcısı Vedat Önler gelmektedir. Bir de kayakçı Ahmet Dündar’ın katkıları gerçekten unutulmaz boyutlarda idi.
 
Kar Şenlikleri için gerek yerli basından gerekse birçok Avrupa ülkesinden gazeteci ve medya mensubu davet edilmiş ve onların bu merkezleri görerek döndükten sonra gazete ve televizyonlarında yapacakları yayınlarla gerekli tanıtımın sağlanması düşünülmüştü.
 
8 Nisan 1993 günü yerli-yabancı basın ve medya mensubu ve bizler, 2 otobüs ile Bakanlık önünden Ankara Esenboğa Havaalanı’na hareket ederek şenlikleri başlatmış olduk. Öğlen gibi uçakla Erzurum’a vardık. Vali Mehmet Ağar ve il yöneticileri bizleri beyaz karanfillerle karşılamıştı. Unutulmaz bir andı. 3 otobüs olarak otellere hareket edildi.  Misafirleri Büyük Erzurum Oteli’ne bıraktık, biz bakanlık grubu olarak Palandöken’deki İl Özel İdaresi’ne ait misafirhaneye yerleştik. (O tarihte Palandöken’deki tek tesis o idi).
 
Aynı gün öğleden sonra Havuzbaşı’ndaki açılış merasiminden sonra Cumhuriyet Caddesi’nde tüm katılımcılarla şenlik açılış yürüyüşü yapıldı. Sonra Cemal Gürsel Stadyumu’ndaki cirit gösterisi herkesin beğenisini kazandı. DSİ'deki akşam yemeğinden sonra Atatürk Üniversitesi salonunda açılış konuşmaları için toplanıldı. Bin kişilik salon hınca hınç dolu idi. Benim ve Sayın Vali’nin yaptığı konuşmaları tanıtıcı film ve folklor gösterileri izledi. Özellikle yabancı katılımcıların mutluluğu gözlerinden okunuyordu
 
9 Nisan 1993 günü saat 12'de Bakanımız Abdulkadir Ateş Erzurum’a geldi. O gün öğleden sonra yapılan kayak yarışlarında kazananlara, bizim hazırlamış olduğumuz ödüller, bizzat Bakan ve Vali bey tarafından verildi. Gece ise Ahmet Dündar organizasyonu ile Erzurumlu kayakçıların meşaleli kayışlarını izledik. Açık havada yapılan mangal partisi sırasında gazeteci Ahmet Tan ve Yazgülü Aldoğan  Bakan’la uzun bir röportaj yapmış ve bunlar ertesi gün, ilgili gazetelerde yayınlanmıştı.
 
10 Nisan 1993 sabahı Bakanımız’ın basın toplantısının arkasından Sarıkamış’a hareket ettik. Oradaki etkinlikleri müteakip Sayın Bakanımız bizden ayrıldı ve bizler Erzurum’a geri döndük. Tabii bu dönüş sırasında termal potansiyelimizi de göstermek amacıyla Pasinler’de mola verildi; Büyük Kaplıca gezildi ve yıkanıldı ve bütün grup Pasinler Belediye Başkanı Yaşar Demircioğlu tarafından ağırlandı.
O gün 10 Nisan 1993; Polis teşkilatının 148. kuruluş yıldönümü idi ve o gece Erzurum’da Vali Mehmet Ağar'ın Orduevi’nde verdiği baloya bizler de davet edilmiştik. Bu bir anlamda hem Polis teşkilatının hem de Kar Şenliklerinin balosu oldu.
 
Asıl olay o gece balo sonrası gerçekleşti. Geç vakit çıkılan balo yemeğinden sonra misafirleri şehir içindeki otellerine gönderdik, bizler de Palandöken’e doğru yollandık. Ama o gün yağan kar yüzünden dağa çıkmamız mümkün olmadı. Gecenin bir yarısı, bir otobüs dolusu insanla kalakalmıştık. Ne yapacağımızı bilemedik. Hemen bir karakola gidip telefonla Vali Bey’i aradım. Sanırım uykusundan uyandırdık. Fakat hiç belli etmedi ve çok yapıcı davrandı. Zaten bu şenliklerin başından sonuna kadar kendisinin inanılmaz desteği hep arkamızda idi. Kendisini şükranla anıyorum. Bizi Maliye’nin misafirhanesine yönlendirdi. Orada yeterli yatak olmadığı için birçoğumuz koltuklarda, kanepelerde sabahlamıştı.  Hepsi şimdi güzel birer anı olarak mazide kaldı.
 
11 Nisan 1993 günü misafirlerimize güzel bir şehir turu yaptırdıktan sonra Havaalanı’na, oradan da Ankara’ya döndük. Etkinlik Ankara’da, yine Bakanlık binasının önünde son bulmuş oldu.
Bu etkinliğin faydalarını kısa sürede görmeye başladık. Öncelikle yerli ve yabancı basın ve TVlerde hem Palandöken hem de Sarıkamış için birçok yayın yapıldı ve program gösterildi.
 
Aynı yıl Palandöken’deki Özel İdare’ye ait misafirhane, işletilmek ve yeni tesisler yapılmak koşulu ile Dedeman Otelcilik’e tahsis edildi. Bu çok önemli bir karardı ve bunun gerçekleştirilmesini sağlayan Vali Mehmet Ağar’ı bir kere daha şükranla anmak durumundayız. Böyle meşhur bir firmayı ikna ederek Erzurum’a getirmek Erzurum’da kış sporları ve kayak turizminin ivme kazanmasına vesile olmuştur. Kısa süre sonra Dedeman Otelcilik Erzurum’a ikinci oteli de yapmıştır. Bunu Polat Rönesans gibi, Palan Otel gibi diğer yatırımlar takip etmiştir.
 
Diğer yandan Bakanlık’ın da katkıları ile kayak merkezinin eksik altyapıları projelendirilmiş ve gerçekleştirilmiştir. İlave mekanik tesisler yapılmış ve neticede Palandöken Kayak Merkezi uluslar arası arenada da tanınan ve yurt dışından da gelen binlerce misafirin ve kayakçının ağırlandığı bir hüviyete bürünmüştür.
 
Bir Erzurumlu olarak emeği geçen herkesi şükranla anıyor, eksikleri tamamlamak üzere şimdiki görevli ve ilgilileri göreve çağırıyor herkese saygılar sunuyorum.
 
(Gürkan Ertaş’ın hatıraları ilk olarak Aralık 2011’de Palandöken gazetesinin bendenizin hazırladığı kültür ve sanat sayfası Divit Kalem sayfasında yayımlanmıştır.)
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.