1907 yılında Kastamonu ili Taşköprü kazasında Karabeyoğlu Ahmet Efendinin oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluğu Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşının ateşli günlerinde geçti. İptidai Mektebi bitirdikten sonra 1923 yılında Kastamonu Darulmuallim mektebine yazıldı. 1927 yılında buradan muallim olarak mezun oldu. Okula 16 yaşında başlamış 20 yaşında bitirmişti. O artık genç bir öğretmendi. O yıllarda muallim mekteplerinin öğrenim süreleri erkekler için dört yıl idi.
Genç Tevfik Bey ilk tayin yeri olan Aşkale'ye gitmek için yola çıkıyor. Tabi o dönemler ulaşım bugünkü gibi değil, at arabaları kağnılar, kışın kızaklar veya zankalar ile gerçekleşiyordu. Aşkale'ye gelince o günkü adı ilk mektepte bir müddet çalıştıktan sonra tayini Hasankale'nin Velibaba köyüne çıkarılır.
Tevfik Bey "Velibaba" köyüne 1928 yılında gelir ve bir yıl burada muallimlik yapar. Sonrasında Erzurum Merkez "Gazi Paşa" (Gazi İlkokulu) ilk mektebine çıkar. İlerleyen yıllarda Dumlupınar, Yoncalık, İsmet Paşa, İnönü ve tekrar İsmet Paşa ilkokulların da görev yapar. Soyadı kanunu çıkınca "Yıldız" soyadını alır. 1937 yılında Sabiha hanımla evlenir bu evlilikten iki çocukları olur.
Genç Türkiye Cumhuriyeti Maarifine yeni bir yol çizmek istemektedir. Bunun için Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün himayesinde I. Maarif Şurasının toplanmasına karar verilir.
İllerden konuyla ilgili Üniversite, teknik okul lise, ortaokul ve İlkokullardan görevliler çağrılır. İşte bu I. Milli Eğitim Şurasına Erzurum'dan İlkokul Öğretmeni Tevfik Yıldız katılır. Şurada 52 kişinin oy hakkı vardır. Tevfik Bey oy hakkına sahip olanlar içinde ve İlköğretim komisyonundadır. Toplantı süresince 3 bildiri sunar. Bunlardan birincisi İlkokullarla ilgilidir.
İlköğretim Komisyonunda ilk söz alıp konuşandır. Bu konuşmasında İlkokullardaki birleştirilmiş sınıflar üzerinde durur ve öğretim süresinin 6 yıla çıkarılmasını teklif eder. 1939 yılına kadar köy ilkokulları 3 yıl olup tartışmalar sonucu köy okullarının öğretim süresi 5 yıla çıkarılır.
Tevfik Beyin ikinci bildirisi şark vilayetlerine "Ortaokul" açılmasıyla ilgilidir. O dönemlerde Doğu ve Güneydoğuda Ortaokul sayısı oldukça sınırlıdır. Tevfik Beyin sunumu kabul edilir ve bu bölgelere okul açılması yönünde tavsiye kararı çıkarılır.
Tevfik Beyin 3. bildirisinde ise Kız Sanat Okullarındaki fakir kızlarla ilgilidir. Tevfik Yıldız hoca örneklerle bir konuşma yapar ve Kız öğrencilerin okullara gidebilmesi için derslerde kullanacakları malzemelerin Maarif Müdürlüklerince karşılanmasını ister.
Tevfik Beyin bu çabaları olumlu yönde gelişir ve sonuç bildirilerine yansır. Toplantı sonunda Cumhurbaşkanı İsmet İnönü heyeti kabul eder. Bu kabulde Tevfik Beye 7 soru sorar ve cevaplarını ister.
Tevfik Bey sorulan yedi soruya da hiç çekinmeden sözü evirip çevirmeden son derce realist bir şekilde cevaplar. Bu durum İnönü'nün hoşuna gider.
Toplantı sonrasında tekrar Erzurum'a gene Tevfik Yıldız Hoca öğretmenliğe devam eder. Tevfik Beyin Köye Göre Öğretmen Yetiştirilmesi Projesi Köy Enstitülerinde kabul görmüş ve uygulanmıştır. Ankara'ya giderken 14,5X9,5 ebadındaki defterine yazdığı notlar hocanın Ankara'ya hazırlıklı gittiğini ve entelektüel bir bakış açısı getirdiğini ortaya koymaktadır. Üstelik hoca bu notları eski Türkçe ile tutmuştur.
Tevfik bey Erzurum da uzun yıllar öğretmenlik yapmış görevi başındayken 11 Mayıs 1968 yılında vefat etmiştir. 41 yıl Erzurumlu çocukları eğitmek için çaba sarf etmiş iz bırakmış ama unutulmuş bir öğretmendir. Bu yazıyla bir hatırlama yaparak gelecek kuşaklara unutulmuş öğretmenlerimizi tanıtmayı bir görev addettim.
Not: Bu ve devamındaki yazılarımda diğer öğretmenlerimizi de hatırlatmaya çalışacağım. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa imamoğlu 2020-09-24 22:13:13

Teşekkürler değerli hocam