SEKMEN’DEN AZİZİYE DERSİ!

Erzurum’un Horasan ilçesinden bir öğretmen, beraberindeki bir grup öğrenci ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i makamında ziyaret eder. Hoş-beşten sonra öğretmen, bu öğrencilerini tarihi yerleri gezip görmeleri maksadıyla Çanakkale’ye götürmek istediğini söyler ve başkandan ücretsiz otobüs ister. Normalde talep makul bir taleptir ancak Sekmen, şaşırtıcı bir şey yapar ve orada bulunan öğrencilere, ‘’Siz hiç Erzurum tabyalarını gördünüz, gezdiniz mi?’’ diye sorar. Öğrenciler hep bir ağızdan ‘’Hayır’’cevabını verince Sekmen o öğretmene döner ve, ‘’Çocuklar daha Aziziye tabyalarını görmemiş, Çanakkale nereden çıktı? Aziziye tabyalarını görmeden sizlere Çanakkale gezisi yok!’’ der ve uygun bir dille o isteği reddeder. Bunu Sekmen, geçtiğimiz Ramazan ayında ziyarete geldiği Gazeteciler Cemiyeti’nde Başkan Selahattin Şener ve yönetim kurulu üyelerine anlatmıştı. Sekmen bunu anlatırken bu tür taleplerle gelenleri sınavdan geçirdikten sonra lehte veya alehte yanıt vererek uğurladıklarını da söyledi. Gerçekten de doğru bir tenkitti ve biz de Sekmen’e hak verdik.

ATMIŞINDA TABYALAR GÖRÜYOR!

Gerçekten de öyle. Daha Aziziye tabyalarını gezip görmemişken Çanakkale gezisi tertiplemek biraz da abesle iştigal değil de nedir? Kendi şehrindeki tarihi özellikli yerleri gezmeyen çocukları Çanakkale’ye veya başka bir yere götürmek çok da mantıklı gelmiyor insana. Bu hadise sebebiyle görüyorum ki sadece çocuklar değil, Erzurum’da çoğu yetişkin kişi de Aziziye tabyalarını görmemiş, bir gün olsun gitmemiş. Aynı İstanbul’da yaşayıp denizi görmeyenler gibi. Mesela Hicabi Tatar! SYDV Müdürlüğünden emekli olan Zekeriye Deniz’in samimi arkadaşı olan ve bir süredir ailecek yerleştiği Kocaeli’de yaşamını sürdüren Hicabi Tatar, 60’ına yaklaşan biri ama ilk defa geldi de geçen gün Aziziye tabyalarını gördü! Yarım asırı geçen yaşantısına rağmen hem de şehirde yaşayan biri olarak Hicabi’yi ilk defa Aziziye tabyalarını görüyoruz diye yadırgadık ama belli ki hiç de yadırgamamamız lazım ve onun gibi çok insan var.

NOT: Aziziye tabyalarına yürüyüşü başlatarak Erzurum’da çoğu kişinin o mekanları görmesini sağlayan o günün Valisi Ahmet Altıparmak’ı burada saygıyla anıyor, bir kere daha tebriklerimi sunuyoruz.

SEVDİĞİM BABA SÖZLER: Ustalaştık biraz daha taşı kırmakta / Dostu düşmanı ayırtmakta! (Nazım Hikmet)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hanifi Karaman 2017-09-19 18:26:04

Hocam, Aziziye Tabyaları'nı daha çok tanıtmalı ve rehberler eşliğinde olabilir. Ayrıca tabyaların sunumunun de geliştirilmesi gerekir. Gittiğimizde duvar yazıları, yeterli açıklama levhaları mevcut değil.