Sanıyorum bilmeyen yoktur, Erzurum’un kalbi olan Cumhuriyet Caddesini. Hele hele Erzurumlular günlük olarak Cumhuriyet Caddesine çıkmazlarsa uykuları gelmez.  Bu cadde sadece Erzurum’un değil tüm bölgenin de merkezidir. Erzurum’a gelen herkes mutlaka soluğu Cumhuriyet Caddesinde alır. Namı diğer mecburiyet Caddesinde…
Yıllardan beridir ne yazık ki Cumhuriyet Caddesine alternatif olacak, bu caddenin yükünü hafifletecek bir cadde açamadık.  Gündüz yaklaşık olarak 750 bin kişinin çeşitli nedenlerle kullandığı Cumhuriyet Caddesi her geçen gün daha fazla rağbet görüyor, yüküne daha fazla yük ekliyor. Araç sayısı bakımından Türkiye’nin enlerinden olan Erzurum’da özellikle gündüz trafik gün boyunca tıkanıyor. Emniyet ekiplerinin müdahaleleriyle akış sağlanıyor ama caddeye giren sürücü de caddeden çıkana kadar adeta canı çıkıyor.
Yanılmıyorsam, MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Uykusuz döneminde bir ilk yapılarak cadde trafikten arındırılmış ve bir süreliğine yayalara verilmişti. Geride kalan Ramazan ayında da aynı uygulama AKP’li Başkan Mehmet Sekmen tarafından uygulanarak, Erzurum’un mecburiyet caddesi iftardan sonra trafiğe kapatılmıştı. Caddeye araçla ulaşmak çok zor olmuştu ama yayalaşan Cumhuriyet Caddesi de her kesimden alkış almıştı. Özellikle iftardan sonra caddeye akan insanların havadan çekilen görüntüsü sosyal medyada geniş yer bulmuştu. Çevre illerden bile insanların Erzurum’a akın akın gelmelerine neden olmuştu.
Bölgemizdeki illerde yıl boyunca uygulanan trafiksiz cadde uygulamaları bir hayli fazla. Mesela Van, mesela Ağrı’da koca koca caddeler tamamen yayaların hizmetinde. Haliyle de ticari canlılık da fazla. Ama Erzurum’da tam manasıyla trafiğe kapalı bir cadde olmaması bir çok işyerinin ticaretini de engelliyor.  Yaz başında Cumhuriyet Caddesi üzerinde açılan AVM’den sonra da trafik yükü çok daha fazlalaştı. Çünkü, AVM’nin otoparkı 100 araç alacak şekilde planlandı. Çoğu insan aracını park edecek yer bulamadığı için burayı es geçmek zorunda kaldı. Akabinde de hem AVM’nin hem de diğer esnafın işleri sekteye uğruyor.
Diyorum ki, namı Erzurum sınırlarını aşan Cumhuriyet Caddesini en azından mesai saatleri içerinde yine trafiğe kapatsak nasıl olur? Madem alternatif üretemiyoruz, o halde elimizdeki fırsatı değerlendirelim. Zaten halkın bu konuda Başkan Sekmen’den çok büyük bir beklentisi var. Dedikodulara göre de bir iki aya kadar bu yönde çalışma yapılacağı dillendiriliyor.
Bu arada akılma gelmişken, Adapazarı’nda neredeyse şehrin yarısı trafiğe kapalı. Kimse de niye kapatılıyor demiyor hatta yapanları alkışlıyor. Bu sebeple de Adapazarı’nın Çark caddesinde yıl boyunca ticari hareketlilik sürekli olarak zirve yapıyor. Biz ise araç gürültüsünden, park sorunundan dolayı her gün stres yaşıyoruz. Gelin bir güzellik yapalım ve Cumhuriyet Caddesini dinlenmeye alıp, yayalara da nefes aldıralım. 
Kim bilir belki de o zaman Erzurum, yeniden doğunun Paris’i olur. Bu arada Paris’in Şanzelize caddesi de belirli saatlerde trafiğe kapatılıyormuş. Ramazan’da denemesini yaptığımız yayalaştırma uygulamasında artık icraat zamanı gelmedi mi?
Bence geldi de geçiyor bile…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.