İşsizlik, uzun geçen Kış mevsimi, herkesin dilinde dolanan vefasızlık ve Erzurum uzak şehir, dostuna tuzak şehir gibi söylemler meğerse bir hikayeymiş. Çünkü Erzurum, mutluluktan uçuyormuş… TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından 2020 yılında yapılan araştırmaya göre, Erzurum en mutlu iller sıralamasında 20. sıradaymış. Genç nüfusa sahip (Yaş ortalaması 28.6) olan il’de yaşamak tam bir ayrıcalıkmış. Araştırmaya göre; ülkemizdeki en mutlu üç şehir, Sinop, Afyon ve Bayburt. Buna karşın en mutsuz iller ise, Tunceli, Osmaniye ve Diyarbakır.

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, doğunun soğuk şehri Erzurum, iklim ve iş alanı olarak avantajlı olan Antalya, Muğla, Mersin, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa gibi illeri çok gerilerde bırakarak, yüzde 65,68’lik oran ile içerisinde yaşayanların en mutlu olduğu 20. İl. Kadınların erkeklere göre çok daha fazla mutlu olduğu Erzurum’da 18-24 yaş grubu da en mutlu kesim. 45-54 yaş grubu ise mutsuz. Evliler bekarlara göre daha mutlu olurken, araştırmaya göre insanları en çok aileleri mutlu ediyor. Eğitimli insanlarda mutluluk fazlayken, mutluluk kaynağı olan değerlerde ilk sırayı sağlık ardından ulaştırma, asayiş ve eğitim alıyor.

Doğunun serhat şehri olarak adlandırılan Erzurum için yapılan değerlendirmede; ‘’Sayısız doğal güzelliklere ev sahipliği yapan il’de sabahları pencerenizi Palandöken’e karşı açmak güne mutlu uyanmanızı sağlayacak. Yine Çoruh nehrini seyre dalarken diğer taraftan da Tortum şelalesinden gelen eşsiz su sesiyle Türkiye’nin en güzel yeri burası. Bu şehirde (Erzurum) mutsuz olmak mümkün değil’’ ifadeleri yer alıyor.

Devletin kurumu tarafından yapılan araştırma böyle. Fakat TÜİK tarafından yapılan bir başka araştırmaya göre de; 1 milyon 870 bin 126 kişi bu kentte mutlu olamadığı için başka illere göçmüş. Başka bir ifadeyle, herkes memleketinde mutlu olsaydı Erzurum, bugün ülkemizdeki 7. metropol olacaktı. 2021 yılı itibariyle Erzurum en kalabalık nüfuslu 30. şehir. Ve bu yıl verilen göç sayısı daha doğrusu mutsuz sayısı ise, 3 bin 783 kişi.

Durum bu… Ya valizinizi toplayıp ‘’Gidirem’’ deyip, çıkın yola, ya da ‘’Erzurum yahşi güzel’’ deyip, bu şehrin tadını çıkarın..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.