Rus işgali altındaki Erzurum’a doğru gelen İngiliz gözlemciye sorulur; İngiltere nere, Erzurum nere? Ne işiniz var buralarda? Alınan cevap; ‘’Bu cenneti andıran topraklarda yaşamak sadece Türklerin hakkı olmamalı’’. Tarih kitaplarında geçen bu sözleri ne yazık halen daha kavramış değiliz. Baksanıza dünya çapında eşi benzeri olmayan Hınıs kanyonlarından (Akarsuların oluşturduğu derin vadi) bırakın başkalarını, Erzurumluların bile haberi yok..! Hınıs çayı kolları üzerinde bulunan ve 7 kilometre uzunluktaki Hınıs Kanyonu eşsiz güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Peki ya Hınıs fasulyesi..?

Erzurum’a 150 kilometre uzaklıkta 81 köyün bağlı olduğu uzak bir kaza. Erzincan ve Malatya şehirleriyle birlikte ilçe statüsüne kavuşan Hınıs halen daha ilçe. Erzincan il, Malatya ise şimdi büyükşehir. İlçenin iki mahallesi arasında bulunan riviera (Dik) ve tekne (Yatık) tipi kanyon özelliklerini bir arada bulunduran dünyanın bozulmamış tek kanyonu Hınıs kanyonlarıdır. Kanyonun içinden geçen Hınıs çayı etrafı ise tam manasıyla bir kuş cennetidir. Özellikle bahar aylarında su seviyesinin yükselmesiyle rafting, dağcılık ve kano tutkunları için eşsiz güzellikler sunulurken, Kış aylarında ise görsel bir şölene dönüşür. Ayrıca Hınıs kanyonunda 1734 yılında Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından yaptırılmış 286 yıllık Hınıs Ulu Cami bir biblo gibi durmaktadır. Yine bu eşsiz Kanyonda bulunan maden suyu da değerlendirilmeyi bekliyor.

Ve elbette ki Hınıs sofrası. Yoğun olarak hayvancılığın yapıldığı ilçede neredeyse etsiz yemek imkansızdır. Adeta bir lezzet durağı olan Hınıs, dünya çapında üne kavuşan fasulyesiyle bir markadır. Tescilli Hınıs fasulyesi, lezzet ve aromasıyla dünya çapında bilinmektedir. 2016 yılında coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir. Hınıs fasulyesi; Düdüklü tencerede 15 dakikada pişme özelliğine sahiptir. İlçede, bin 700 dekarlık alanda fasulye yetiştirilir ve yılda 350 tonluk üretim elde edilir. Mayıs sonu veya Haziran başında ekilen, Ekim ayı sonunda da hasat edilen Hınıs fasulyesinin en önemli özelliklerinden birisi çabuk pişmesi ve mide de şişkinliğe yol açmamasıdır.

Hınıs, Erzurum’un görülmesi gereken, en doğal, en muhteşem coğrafyalarından birisi. Belki mesafe uzak ancak göz ve mide bayram etme garantili.

Yetmez mi..?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.