Çelebi Dadaşlar köşesi okurlarımızın yoğun ilgisine mazhar oluyor.
Burada "Erzurum'un yaşayan değerlerini" aktarmak noktasındaki hassasiyetimizi yineleyelim.Bu köşe, aynı ismi taşıyacak bir eserde kitap haline getirilmektedir.Neşrettiğimiz şahsiyetlerle ilgili olarak çok geniş bilgiler, onların etrafında bulunan dostlarınca nakledilmiş hatırlalar da eserde yer alacaktır.
Biz Ramazan Sayfası içerisinde sadece ve özellikle Çelebi vasıflı dadaşların biyografilerini aktararak, hatırlatma yapmaktayız.Çelebi Dadaşlar adını taşıyacak kitapta ise, detaylı bilgiler yer alacaktır.Okurlarımız, Solakzade ve Danışman Hoca'nın eserde yer alıp almayacağını soruyorlar.Çelebi Dadaşlar çalışmasında, bu çok değerli ve ışık yürekli değerlerimizi geniş biçimde tanıtacağız. Bugün bu sütunda iki gönül adamını, iki ilim ışığını kısa hayat öyküleriyle sunuyoruz.
 
MUHAMMED SADIK SOLAKZADE (D. 1881 - Ö. 1960)Solakzade Efendi diye anılan Sadık Efendi 1881'de Erzurum'da dünyaya geldi. Erzurum Müftüsü Hamit Efendi'nin oğludur. Hamit Efendi'nin babası "Büyük Hoca" ismiyle bilinen Müftü Solakzade Ahmet Tevfik Efendi'dir.
Tahsilini babasından bilhassa dedesinden tamamladıktan sonra 1917 yılında Erzurum Müftüsü oldu. Bu vazifeye gelmeden evvel iki yıl mürtü naipliği yapmıştır.1.Cihan harbi sırasında yedek subay olarak Erzurum müdafaasına iştirak etmiştir. Erzurum'un işgalinden sonra ailesiyle birlikte muhacir olarak İstanbul'a gitmiştir. Harbin sona ermesiyle tekrar Erzurum müftülüğü görevine devam eder.
Tahsil çağından beri kafasında taşıdığı, Mevlana Hafızı Şeyh Sadi Şirazi'den başka dilinden düşürmediği İbrahim Hakkı, Hazık Efendi, Emrah ile Divan şiirinin Nedim, Nefi, Fuzuli ve pek beğendiği Nevşehir'li Avni Bey Divanından da bir çok yerleri ezbere bilirdi. Solakzade'nin Edebiyat'a ve Şiire karşı büyük alaka duyduğu ve kendisinin bir çok şiirinin olduğu rivayet edilmektedir.
Hadis, Tefsir, Kelam, Sarf, Nahiv, Bedri-Beyan, Mantık ve İslami ilimlerin bütün dallarında yetiştirdiği bir çok talebeleri vardır.
 
SAKIB DANIŞMAN (D. 1895 - Ö. 1968)Sakıb Efendi 1895 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. Babası Ali Efendi'dir. Annesi Söğütlü Köyündendir. Küçük yaşta yetim kalmış olan Sakıb Danışman Hoca babalığının himayesinde büyümüştür.
İlk tahsilini Erzurum'da Maksud Efendi ve yetim Hoca'dan tamamlamış18 yaşlarında icazet almıştır. Daha sonra sırasıyla Erzurum Lisesinde hocalık,Darü'l Hilafe'de müdür yardımcılığı, Erzurum Daru'l Huffaz idareciliğine getirilmiştir. Bu vazifelerinden sonra Diyanet İşleri Doğu Anadolu Bölgesi Müfettişliği yapmıştır.
1960 yılında Erzurum Müftülüğüne getirilmiş ve bu görevde iken 1968 yılında vefat etmiştir. Bütün ömrü boyunca talebe yetiştirmiş ilmiyle amil, alim ve Fazıl birkişiliğe sahip olan Sakıb Danışman, Cumhuriyet döneminde Erzurum'un yetiştirdiği büyük alimlerdendir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.