Dünya ülkeleri ile aramızda millilik konularında ne kadar büyük uçurumlar olduğunu dikkatli bakınca bir milli futbol maçında bile rahatlıkla görebiliyorum.
Daha acı ve daha üzücü olarak fark ediyorum ki; milli heyecanı kaybedeli epey insan kalbi boş yetişmiş!
Milli forması için çırpınanlar, kanlı gözyaşı dökenler, bayılanlar ve milli forması için bütün milli ruhuyla savaşan diğer ülkelerin savaşan sporcuları ile bizim kapitalist ve materyalist ruha sahip insanlarımız savaşamazlar.
Savaşmadan kazanamazsınız, savaşmak için kazanmanın önemini bilmeniz gerekir!
Şımarıklık zirve yapmış bizde; savaşanların şımarma hakları olamaz. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden sonra kendisine “Ne kadar gururlansanız azdır” diyen Bizanslı Komutan’a: “İftihar elbette hakkımız, gurur ise asla” demiştir.
Biz oynadığımız iki Milli maçımızda bırakın iftihar, gurur yapmayı; resmen utandık, aşağılık duygusuna kapıldım.
Kaprisli, yorgun, şımarık, zengin futbolcular, yüz minikleriyle şov yapan bir teknik adam ve yüreklerini ortaya koymuş savaşan rakipler.
Takımlarda savaşan askerler olmazsa savaşamazsınız!
Kaybetmek elbette çok doğal bir sonuçtur. Savaşıp kaybedenlere kimsenin bir sözü yoktur.
Ama “oynamadım” diye küstahlık eden ve hala oynatılan bir futbolcudan, “paralarımız yatmazsa oynamayız” diyen yeniçeri zihniyetli futbolculardan şunu öğrendim ki; milliyetçilik konularında maalesef çok geri kalmışız.
Kuru bir dilim ekmek ve üzüm hoşafıyla “Çanakkale geçilmez” sözünü dünyaya ebediyen kazıyan ve kendisi geri dönmeyen, Mehmetçik, ne kadar para hırsı taşıyordu?
O Mehmetçikler koca bir yürek taşıyordu, göğsünde, tam iman tahtasında!
Bu millete her sene Çanakkale savaşını anlatan programlar düzenleniyor, Çanakkale anlatılıyor! Çanakkale bir milli ruh’tu; diğer savaşlar da öğle elbette ki!
Asıl anlatılması gereken imanın, milliyetçiliğin saf ve katışıksız değerinin “parayla mukayese” edilemeyeceği gerçeğinin geçerli olmasıdır.
Eğitim şart derken şaka yapmıyorum! İlkokuldan başlamalı insanlara milli ruh’u vermek!
Hayat bir savaşlar yumağı, bazen kalem, bazen felsefe, bazen sportif karşılaşmalar, bazen gerçek savaşlar!
Savaşları kazanmanın tek kuralı savaşacak kahramanlara sahip olmak!
Basketbol, Voleybol Milli takımlarımız bu değerlendirmenin kapsam olarak içinde, eleştiri ve sitem oklarının dışındadırlar!
Paraya sahip olmak başarıyı getirmiyor!
Konfüçyüs :”Düşmanın silahı benim silahımdan iyi veya düşman silahlı benim silahım yok diyen askerle savaşa girme” demiş.
Ve Hekim Ali ne güzel demiş:
Biz sanırdık varlık ile rahat artar,
Zannederdik rahat ile taat artar.
Bulduk bir ehli tahkik sorduk,
“Dedi ki: “varlık ile illet artar, rahat ile gaflet artar”!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.