TÜRKİYE'NİN EN POPÜLER KÖŞE YAZARLARI

İşte Türk halkının ‘en çok okuduğu’, ‘en beğendiği’, ‘en güvendiği’ ve ‘kendini en yakın hissettiği’ köşe yazarları...

11 Şubat 2011 Cuma 08:24
TÜRKİYE'NİN EN POPÜLER KÖŞE YAZARLARI
MediaCat’in Nielsen işbirliği ile gerçekleştirdiği “Türkiye’nin en popüler köşe yazarları” araştırmasının dördüncüsü tamamlandı. İşte Türk halkının ‘en çok okuduğu’, ‘en beğendiği’, ‘en güvendiği’ ve ‘kendini en yakın hissettiği’ köşe yazarları...
 
Nielsen’in yüz yüze anket yöntemiyle tüm SES gruplarındaki 16-64 yaş arası kadın ve erkekler üzerinde gerçekleştirdiği bu araştırma; İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın, Kayseri, Erzurum, Samsun, Bursa, Kocaeli, Antalya, Gaziantep, Adana ve Trabzon olmak üzere toplam 13 ili kapsıyor. 2010 yılının Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında gerçekleştirilen araştırmanın raporları, toplam 7 bin 246 kişinin sonuçları üzerinden hazırlandı.
 
TÜRKİYE’DE KÖŞE YAZARI OKUMA ORANI DÜŞÜYOR
Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’nin sadece yüzde 26’sı gazete ve dergilerdeki köşe yazılarını okuyor. Aynı oran 2009 senesinde yüzde 28 idi. Köşe yazılarını okuyanların oranı AB SES grubunda yüzde 39’a, erkekler arasında ise yüzde 31’e yükseliyor. Bu rakamlar, AB SES grubunun yarısından fazlasının erkek olduğunu ve Türk halkının yaklaşık yüzde 60’ının köşe yazısı okumadığını gösteriyor.
 
EN ÇOK OKUNAN KÖŞE YAZARI, EMİN ÇÖLAŞAN
Köşe yazısı okuduğunu belirten kişilere “Beğenseniz de beğenmeseniz de yazılarını kaçırmadan mutlaka okuduğunuz ilk 3 köşe yazarı kimdir?” şeklinde yapılan sorgulamayla elde edilen ve yüzde 2’nin altında değer alan yazarların dahil edilmediği ‘En Çok Okunan Köşe Yazarları’ listesinde toplam 22 yazar var. Bundan önceki sene bu sayı 25, bir önceki sene ise 27 idi. Yani Türk halkının kaçırmadan okuduğu köşe yazarlarının sayısı gün geçtikçe azalıyor. Listenin ilk beşi küçük yer değiştirmeler haricinde geçen seneyle benzer.
 
Ancak geçen sene yedinci sırada yer alan Yılmaz Özdil, bu sene ikinciliğe yükselmiş; geçen sene beşincilikteki Ayşe Arman ise sekizinciliğe gerilemiş. Geçtiğimiz iki senedir zirveyi elinde tutan Hıncal Uluç, bu sene zirveyi uzun zamandır ikincilikte görmeye alıştığımız Emin Çölaşan’a bırakıyor ve üçüncülüğe geriliyor.
 
Geçen sene peş peşe gelen Ahmet Altan ve Bekir Coşkun ikilisi ise bu sefer de birer sıra aşağıda yine art arda sıralanıyor. Listenin altıncı sırasında geçen sene 9. sırada gördüğümüz Fatih Altaylı yer alıyor. Rıdvan Dilmen de tıpkı Altaylı gibi yükseliş sergiliyor ve 6 basamak birden tırmanarak yedinciliğe oturuyor. Geçen seneye göre düşüş yaşayarak sekizinciliğe yerleşen Ayşe Arman’ın ardından yine yükseliş yakalayan biryazar geliyor: Mehmet Barlas. Geçen sene 14. sırada yer alan Barlas’ı bu sene dokuzunculukta görüyoruz. Gelelim listenin gerileyen yazarlarına… Mehmet Ali Birand bu sene 5 sıra gerileyerek 11.’liğe yerleşirken, Can Dündar 4 sıra birden düşüyor.
 
Benzer şekilde Ahmet Hakan ve Ertuğrul Özkök de 2010’da gerileyen köşe yazarlarından. Listenin daha alt sıralarında yer alan Nazlı Ilıcak, Fehmi Koru ve Hasan Pulur ise geçen seneye göre okunma oranlarını artırmış görünüyor. Bunların içinden özellikle Nazlı Ilıcak, 24.’lükten 15.’liğe yükselmesiyle göze çarpıyor.
 
EN BEĞENİLEN KÖŞE YAZARLARI
Yazıları en fazla beğenilen köşe yazarları sorgulamasında ilk üç, ufak bir değişiklik haricinde aynı. Emin Çölaşan yine zirvede yer alırken, ikinci sırada geçtiğimiz sene beşincilikte yer alan Yılmaz Özdil’i görüyoruz. En beğenilen köşe yazarı olarak Emin Çölaşan ve Yılmaz Özdil’in belirtilme oranı 2009 senesine kıyasla daha yüksek. Üçüncü sırada ise yine geçen seneki gibi Ahmet Altan bulunuyor. Listenin dördüncü sırasında, geçen sene ikincilikte gördüğümüz Hıncal Uluç yer alıyor. Uluç, hem en çok okunan hem de en beğenilen köşe yazarları listesinde düşüşte.En çok okunan köşe yazarlarında olduğu gibi söylenme oranı yüzde 2 ve üstünde olan yazarların dahil edildiği listede toplam 10 yazar yer alıyor. Geçen sene aynı liste 14 yazardan oluşuyordu.
 
Listede Ahmet Altan’dan itibaren okunma oranlarının çok yakın olduğunu görüyoruz. Öyle ki Ahmet Altan ve Hıncal Uluç yüzde 4 okunma oranına sahipken, listenin geri kalanı yüzde 2 ile devam ediyor. Listeye tek kadınyazar olarak giren Ayşe Arman, geçen seneye göre 2 basamaklık bir yükseliş yakalıyor ve yedinci sıraya yerleşiyor. Bunun haricinde Rıdvan Dilmen’in 5 basamaklık yükselişi de göze çarpıyor.
 
Can Dündar, Mehmet Ali Birand, Haydar Dümen ve Mehmet Barlas geçtiğimiz sene listede olup bu sene göremediğimiz isimler olarak karşımıza çıkıyor. Fehmi Koru ise geçen seneden farklı olarak alt sıralardan da olsa listeye giriyor.
 
EN GÜVENİLEN YAZAR YİNE ÇÖLAŞAN
En güvenilen köşe yazarları araştırmasında zirveye geçen seneki gibi Emin Çölaşan oturuyor. Geçtiğimiz sene ikinci sıradaki Hıncal Uluç, diğer listelerde olduğu gibi bu listede de düşüş yaşıyor ve yerini Yılmaz Özdil’e bırakıyor. Üçüncü sıradaki Ahmet Altan yerini korurken, Hıncal Uluçdördüncülükte karşımıza çıkıyor. Bu senenin beşinci sırasında geçen seneki listede görmediğimiz bir ismi, Fatih Altaylı’yı görüyoruz. Bekir Coşkun iki sıra gerileyerek altıncılığa yerleşirken, tıpkı Yılmaz Özdil gibi tüm listelerde yükseliş sergileyen Rıdvan Dilmen yedincilikte karşımıza çıkıyor.
 
Listenin son sırasında ise Mehmet Ali Birand yer alıyor. Listedeki yer kıyaslamalarını yaparken, geçen seneki listenin 10, bu senekinin ise 8 kişiden oluştuğunu belirtmekte fayda var. Emin Çölaşan, Yılmaz Özdil ve Fatih Altaylı listenin güven oranlarını artıran yazarları olurken; Hıncal Uluç, Bekir Coşkun ve Mehmet Ali Birand’ın güven oranları düşüş sergiliyor. Geçen sene listede olan Can Dündar ve Rauf Tamer bu sene görülmezken, onların yerine listeye giriş yapan isim Fatih Altaylı oluyor.
 
EN YAKIN HİSSEDİLEN KÖŞE YAZARLARI
En yakın hissedilen köşe yazarları listesinin ilk dördü, önceki iki listede olduğu gibi Emin Çölaşan, Yılmaz Özdil, Ahmet Altan ve Hıncal Uluç olarak sıralanıyor. Beşinci sırada Rıdvan Dilmen yer alırken, onu altıncı sıradan Bekir Coşkun takip ediyor. Aynı liste geçen sene 11 kişiden oluşurken, bu sene yalnızca 6 isim listeye girmeyi başarıyor.
 
“En çok hangi köşe yazarını kendinize yakın hissediyorsunuz?” sorusuna Emin Çölaşan ve Yılmaz Özdil yanıtını verenlerin oranı 2009’a göre artarken; aynı oran Ahmet Altan, Hıncal Uluç ve Bekir Coşkun adına düşüş gösteriyor. Listenin geçen seneye göre daha az isimden oluşmasının da etkisiyle Can Dündar, Rauf Tamer, Mehmet Ali Birand ve Ayşe Arman’ı bu sene göremiyoruz.
 
ÖZDİL’İN YÜKSELİŞİ DİKKAT ÇEKİYOR
Araştırmanın sonuçlarını kısaca özetlemek gerekirse; Emin Çölaşan, Yılmaz Özdil, Ahmet Altan ve Hıncal Uluç Türk halkının en çok okuduğu, beğendiği, güvendiği ve kendini yakın hissettiği köşe yazarlarının başında yer alıyor. Emin Çölaşan ve Yılmaz Özdil tüm listelerde ilk ikideki yerlerini korurken, en fazla okunan köşe yazarları listesi hariç diğer üç listede onları sırasıyla Ahmet Altan ve Hıncal Uluç takip ediyor. En fazla okunan köşe yazarları listesinde ise Hıncal Uluç Ahmet Altan’ın önüne geçiyor. 2009 senesine kıyasla Hıncal Uluç’un anılma oranında azalma görülürken, Yılmaz Özdil’in ikinci sıraya yükselmesi dikkat çekiyor.
 
Hürriyet’te Bekir Coşkun’un boşalttığı koltuğu doldurması, Yılmaz Özdil’in okunma oranını ciddi şekilde yükseltmiş görünüyor. Listede yükselişiyle göze çarpan bir diğer yazar ise Rıdvan Dilmen. Spor yazarları kategorisinden listelere giren tek isim olmayı başaran Dilmen, üst sıralarda karşımıza çıkıyor.
 
Kadın köşe yazarlarına baktığımızda Ayşe Arman, tıpkı 2009’da olduğu gibi, diğer tüm kadın yazarları geride bırakarak en çok okunan ve en beğenilen yazarlar listelerindeki yerini alıyor. Ayşe Arman haricinde listelerde gördüğümüz bir diğer kadın yazar, Nazlı Ilıcak oluyor. Ilıcak, en çok okunan yazarlar listesine 15. sıradan giriyor.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ay_serap karadağ 2011-02-11 15:31:08

emin çölaşan mı en çok okunan en güvenilir köşe yazarı buna kargalar bile güler!! ahmet altan, şamil tayyar, ahmet kekeç işte gerçek kalem sahipleri bunlar.