Maske kelimesi dilimize Fransızcada masqué kelimesinin okunuş biçimiyle girmiş bir kelimedir. Balo ise İtalyancada kullanılan ballo kelimesinin Türkçemizde olduğu gibi okunuşudur.

Maske, boyalı karton, kumaş veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüz. Ya da korunmak için özel olarak yapılıp yüze geçirilen gaz maskesi gibi. Yine sağlık ve güzelleşmek için yüz ve boyun güzelliği için cilde sürülen krem, macun ve toprak killi uygulama.

Toplumbilim açısından ise maske; yüze takılan, kimi zaman da tüm gövdeyi kaplayan; ataları, ilahları, doğaüstü yaratıkları, ölüleri, hayvanları canlandıran; ağaçtan, otlardan, kumaşlardan vb. yapılan, şaşırtıcı ve etkileyici yüz kalıbı.

Yazımıza başlık olan maske; kişinin oynadığı rol veya hem kendisine hem de çevresine karşı takındığı gerçek duygularını veya bir şeyin gerçek görünüşünü gizleyen aldatıcı görünüş ve davranışını gizleyen tutum.

Balo ise: Danslı ve özel giysili gece eğlencesidir.

Burada maske ve balonun tarihi hakkında geniş bilgi vermek siz okuyucuyu sıkacağını biliyorum.

Maskeli balo: eğlence ve özel giysili gece eğlencesinde kişiler gerçek yüzlerini gizleyerek, aldatıcı bir kimlikle eğlenceye katılmalarıdır. Bu balo biçimi Aydınlanma döneminden sonra Batı’da yaygınlaşmıştı.

Oysaki bizler toplum içerisinde kendimiz maddi olarak maskeli bolada bulunmasak da manevi/psikolojik olarak maskemizi takarak yaşamaktayız.

Erzurum da maskeli yüzümüzü ifade eden güzel bir tabir vardır: “Gerilik yüzümü ortay çıkarma” denir. Gerilik yüz maskesiz yüzümüzdür.

Aldatmamız ve aldatılmamızın nedeni maskeli baloya gider gibi sokakta maskeli olarak yaşamamızdır.

Dini ifadeyle münafıklık hali maskeli baloda olmaktır. Konuşunca yalan konuşur, emanete hıyanet eder ve verdiği sözde durmaz.

Kendi medeniyetini sorgulayan Alman filozofu Schopenhauer (1788- 1860) şöyle der: “ Zira bizim medeni dünyamız, şövalyelerle, askerlerle, eğitimli insanlarla, avukatlarla, rahiplerle, filozoflarla ve daha bilmediğim başkalarıyla karşılaştığınız büyük bir maskeli balodan başka nedir ki? Fakat göründükleri kişiler değillerdir bunlar, sadece birer maskedirler ve kural olarak da maskelerin arkasında daima servet avcılarıyla karşılaşırsınız…. Bir insanın, yaşama başlarken kendini içinde bulacağı maskeli balo hakkında erkenden uyarılması son derece gereklidir.”

Biz de maskeli balodan kendimizi, toplumumuzu ve medeniyetimizi kurtarmak için gerçek yüzümüzü ortaya koymamız gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.