Son yıllarda Maliye kayıtdışı ekonomi ile mücadelede vergi kaçakçılığını ve kaçakçılarını azaltmak amacıyla KOD uygulaması denilen bir sistem geliştirdi. Oldukça tartışmalı olan bu uygulama bir çok esnafı daha dikkatli olmaya zorlamakta.
Nedir bu KOD uygulaması? KOD uygulaması esas adıyla mükellefin ÖZEL ESASLARA ALINMASI uygulaması Maliye Bakanlığının bir iç genelgesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu uygulama ile vergi mükellefler kendilerini özel esaslara tabi bir sistemin içinde bulmaktadır.
Ancak burada ki “özel esaslar” mükellefin maliye tarafından sevildiği anlamına gelmesin. Çünkü KOD’a alınan “özel esaslara tabi mükellef” sevilmenin aksine maliye tarafından sevilmeyeceğinin bir göstergesidir.
KOD sisteminin mantığı şu şekildedir; tüccar, esnaf gibi kişiler satın aldıkları mal ve hizmet karşılığında karşı tarafın kendilerine verdikleri bazı fatura ve benzeri belgelerin vergi kanunlarına göre geçerli olmadığını bilmeden veya fark edemeden almakta ve bu fatura ve benzeri belgeleri defterlerine işledikten sonra beyanlarında göstermektedirler.
Tüccar ve esnafın bilmeden veya fark edemeden aldıkları bu bazı fatura ve benzeri belgelerin özellikleri bunların sahte veya içerikleri itibariyle yanıltıcı belge olmalarıdır. Toplumun genel deyimiyle alınan bu belgelerin adı NAYLON FATURA’dır.
Bu nedenle birçok mükellefi vergi incelemesine girdiğinde başkalarından bilmeden veya fark etmeden aldıkları söz konusu bu faturalar nedeniyle sıkıntıya düşmektedir. Çünkü eğer bu naylon fatura gibi belgeleri beyanlarında kullanmışlarsa Maliye bu durumda kişiyi KOD denilen listeye almaktadır. Yani indirimlerinizde bu sahte veya yanıltıcı belgelerden varsa artık alış verişleriniz, ticaretiniz denetim altına alınmaktadır.
Her ne kadar KOD uygulamasının bir şekilde başka bir sisteme aktarılmaya çalışıldığı görülse de maliye henüz bu sistemden vazgeçmiş değildir. Bu kapsamda özellikle KDV indirimlerinde kayıp yaşanmaması amacıyla tebliğ yayımlanmıştır, ama maliye KOD uygulamasını devam ettirmektedir.
KOD’A GİREN MÜKELLEFLER NE YAPMALIDIR?
Bu tür bir uygulamaya giren mükelleflere maliye durumu bildirir bir yazı ile tebliğ yapmaktadır. Eğer böyle bir tebliğ aldıysanız gerekli itirazları ve müdahaleleri zamanında yapmanız gerekmektedir. Bu konuda uzman işini bilen kişilere danışılmasında fayda vardır. Ayrıca zamanını geçirmeden itiraz hakkını da kullanmak gerekir.
Bu uygulama devletin vergilerini düzenli toplamak ve hazinenin yararı sağlamak amacıyla önemli bir uygulamadır. Ancak sakıncalarının olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle KOD uygulamasına yalnızca vergi mükellefi gözüyle değil aynı zamanda devletin kamu yararını koruması hedefiyle de bakılmalıdır.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Deniz T. 2014-01-23 17:10:13

hocam bu yazdıkların öyle işimize yarıyor ki çok teşekkür ederiz...saygılarımızla...