Ekonomik kalkınmanın en önemli dinamiği, yerel kalkınmadır.

Bu kavram, biz Erzurumlular için büyük önem taşımakta!

Yerelde başlayan bir kalkınma hamlesi, önce bölgenin sonra ülkenin ekonomik kalkınma dinamiklerini harekete geçirecektir.

Genel ekonomiden bahsedebilmek için, öncelikle yerel ekonominin artı ve eksilerini bilmek, sorunları tanımak gerekir.

Erzurum'un, ekonomik ve finansal sorunlarının başında tarım ve hayvancılık, üretim, inşaat sektörü, teşvikler ve bunlara bağlı olarak yatırım riskleri geliyor.

Son dönemlerde döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve beraberindeki faiz artışları, Erzurum' da, firmaların finansman konusundaki sıkıntılarını artırıyor.

Firma ve işletmelere teminat ve kredi konusunda batıya oranla, doğuda kısıtlı imkanlar sunulması, ekonomik olarak sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına sebep oluyor.

Kaynak yetersizliği ve kredi temininde yaşanan güçlüklerden en fazla etkilenenler ise KOBİ'ler...

Yerelde önemli sorunlardan biri, konut fiyatlarının yüksek olması.

Buna neden olarak, arsa üretimi konusunda yaşanan sıkıntılar gösteriliyor.

Belediyelerin bu konuda sağ duyulu davranarak özel sektörün önünü açması beklentiler dahilinde.

Erzurum'da atıl durumda bulunan birçok sanayi tesisi ve kamu binası bulunuyor.

Geçmişte yapılmış bu yatırımların yeniden değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması ise büyük önem taşımakta...

Dünyadaki gelişmişlik farklarının, ülke genelinde de göz önünde tutulması, bölgeler arası farklılıkların doğalgaz ve elektrik gibi konulara yansıtılarak gerekli oranda indirimlerin yapılması elzem konular arasında.

Doğalgaz ve elektriğe yapılacak indirimler, vergileri de etkileyecek ve yatırım konusundaki tereddütleri nispeten azaltacak gibi görünüyor.

Yapılacak bu indirimler hem yatırımcıları teşvik edecek hem de göçü azaltacak nitelikte.

Göç, yatırım yetersizliği ve mesleki bilgi eksikliği gibi çok sayıda nedenin bir araya gelmesiyle yerelde işsizlik ve istihdam sorunu yaşanıyor.

İklim dezavantajlarının en çok hissedildiği inşaat sektöründe, uzun soluklu ve talebin yüksek olduğu yerler tercih edildiği için, kalifiye iş gücü sorunu var.

Bölgede karasal iklimin hüküm sürmesi ve kış aylarının uzun vadeli olması, finans sıkıntısı olmasa bile maliyetleri artıran bir faktör.

İl ve ilçe düzeyinde valilik, belediye ve üniversitelerden, köy muhtarlarına kadar her kurum, ticaret ve sanayi odaları, iş dünyası dernekleri, büyük şirketlerden en küçük sivil toplum kuruluşlarına kadar tüm aktörler öncelikli olarak sorunların tespiti konusunda sorumluluk sahibi.

Doğru kaynaklar kullanarak, doğru zaman dilimleri içinde, doğru çözümlerin uygulanabilmesi; sorunların doğru tespiti ile mümkün...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.