DOĞU’DA ‘GELİN KOÇU’ GELENEĞİ

Kurban Bayramı öncesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde nişanlı gelin adayına gönderilen 'gelin koçu' geleneği devam ediyor.

23 Eylül 2015 Çarşamba 23:36
DOĞU’DA ‘GELİN KOÇU’ GELENEĞİ
Kurban Bayramı öncesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde nişanlı gelin adayına gönderilen 'gelin koçu' geleneği devam ediyor.
Erzurum'un Yakutiye ilçesinde kurulan hayvan pazarında görücüye çıkan kurbanlık koçları en çok nişanlı erkeklerin aileleri alıyor. Yörede kurbanlık olarak büyükbaş hayvan kesildiği için 500 ile 1000 lira arasında değişen kurbanlık koçlara ilgi fazla oldu. Nişanlı damat adayının evinin önünde veya çiçekçide süslenen kurbanlık koçun alnına ise altın bilezik veya cumhuriyet altın takılıyor. Kurbanlık koç bayramdan önce nişanlı gelin adayının evine, damat adayı ve yakınları tarafından götürülüp teslim ediliyor.
Erzurumlu bilgisayar programcısı Ali Pardeli (30), pazardan 800 liraya satın aldığı koçu süsledikten sonra alnına da cumhuriyet altını takıp gelin adayı Merve Nur Tosun'un evine doğru yola çıktı. Gelin koçu geleneğini sürdürdüklerini ifade eden Ali Pardeli, "Memleketimizde yıllardır bayramlarda nişanlı kızlara gelin gibi süslenen kurbanlık koç götürülür. Ben de süslediğim koçu altını ile birlikte nişanlıma hediye edeceğim" dedi.

Editör

Son Güncelleme: 23.09.2015 23:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.