Aloş’un tam 11 adı daha varmış!

Aloş’un tam 11 adı daha varmış!

admin
admin
23 Ekim 2018 Salı 13:56
Aloş’un tam 11 adı daha varmış!

Kış geldiğini kestanecilerden veya muşmuladan değil, genelde ben aloş çıktığında anlarım. Şu an itibariyle 12 liradan kilosu satılan ve bu sıralar oldukça kıymetli gibi muamele gören bu meyveyi her Erzurumlu gibi ben de çok sever ve illa ki yerim.

Gerçi her ne kadar biz Erzurum’da bu meyveye aloş diyorsak da başka bir ilde o isimle anıldığını da görmedim, duymadım. Dün merak ettim, aloş acaba başka hangi isimle anılıyor diye internete baktım. Bayağı bir ismi varmış bizim bu Aloş’un.

Bir defa genel adı aloş değil, alıç’mış. Latince adı Crataegus Pseudoheterophylla Pojark olan aloş, ülkemizde farklı yörelerde 11 isimle biliniyormuş. İşte size bizim Aloş diye bildiğimiz alıç’ın farklı yörelerde ki adları : Alış, Aluç, Eloç, Geyik dikeni, Halıç, Haluç, Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Yemişen, Yemişken, Yemşen.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.