‘’Bir tür ters lale olan çiçeğin son kalan 57 adet soğanını sökerek yurt dışına götürmeye çalışan 2 Hollandalı, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yakalandı. Hırsızların kullandıkları araçta yapılan aramada çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi’’ şeklinde bir haber 2011 yılında gazete ve televizyonlarda yer almıştı. Çağdaş Avrupalılar (!) suçüstü yakalanmıştı. İşte o uğruna hırsızlık yapılan ters lalenin, dünyada sadece Erzurum’un Karayazı ilçesinde yetiştiğini biliyor muydunuz?

Bayraktar, Kardelen ya da herkesin bildiği adıyla Karayazı, Erzurum’un ırak ilçelerinden, güzellikleri göz ardı edilmiş saklı cennetlerinden sadece birisi. İlçenin en bilinen özelliği hayvancılığın merkezi olması. Geniş mera, çayır ve yaylalara sahip olan ilçe çok çeşitli bir kültüre sahip. Kurdo adı verilen rüzgar ve tipisi insanın iliğini kesecek derecede etkili ve de meşhurdur. Gelişim olarak istenen seviyede olmamasına rağmen ilçe, gizli kalmış güzelliklere sahiptir.

Karayazı, Köyceğiz gölü. Kamp ve karavanlı tatil için en ideal yerdir. Göl çevresinde piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, bisikletle safari bile yapabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın ama burada özellikle çayınızı yudumlarken gün batımını izlemeniz gerekir. Saklı kalmış bir coğrafyaya sahip olan ilçede, 24 oğuz boyunun 12’sine ait damgalar, işaretler ve resimler bulunan Cunni mağarası ile Çakmak dağı macera severler için keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir.

Ve söylemez baba… İran Şahı Padişaha şeker gönderir. Kervan söylemez köyüne varınca, söylemez Baba, “Yükünüz nedir?” diye sorar. “Tuz” derler. Söylemez Baba “Yükünüz tuz değil; ama tuz olsun” der. Hakikaten de açtıklarında şekerin tuz olduğunu görürler. Durum padişaha anlatılır. Padişah kervanı tekrar gönderir. Söylemez Baba, “Yükünüz nedir?” der. “Yükümüz tuzdur” deyince, bu kez Söylemez Baba, “Yükünüz tuzdur ama şeker olsun” karşılığını verir… Tüm ısrarlara rağmen bu durumun açıklamasını yapmaz.

Dünyanın en narin ve güzel çiçekleri arasında yer alan ve 167 türü bulunan ters lale sadece Karayazı’da yetişir. Ağlayan gelin, kral tacı, yayla çanı ve yere bakan lale olarak da adlandırılır. Bu lale bahçesi Erzurum’a 121 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık bir buçuk saatlik mesafede. Haberiniz olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.